Простихме се с известни музиканти, актьори, политически фигури, футболни звезди

...
Простихме се с известни музиканти, актьори, политически фигури, футболни звезди
Коментари Харесай

Кои известни личности изгубихме през 2022 година?

Простихме се с известни музиканти, артисти, политически фигури, футболни звезди и фешън икони

През миналата 2022 година редица известни персони се подредиха в небосклона на безсмъртните ангели. Простихме се с известни музиканти, артисти, политически фигури, футболни звезди и фешън икони. Част от тях са включени в материала на.

Пеле

Бразилската футболна легенда Пеле се насочи към вечността на 29 декември на 82-годишна възраст след продължителна битка с рака на дебелото черво. Един от най-великите спортисти на нашето време дебютира на Световното състезание през 1958 година, като вкарва три гола за успеха против Франция и още два за успеха на финала против Швеция. По това време той е единствено на 17 години.

През 1962 година той извежда Бразилия до нова победа на Световната купа. На шампионата за Световната купа през 1970 година Пеле вкарва четири гола, с които извежда тима си до още една победа. През 1974 година той се отдръпва от футбола, само че се връща да играе за New York Cosmos до 1977 година

През 1978 година Пеле е почетен с Международната премия за мир. През 1999 година Международният олимпийски комитет го афишира за Спортист на века.

Кралица Елизабет II

Най-дълго управлявалият актуален монарх в историята кралицаЕлизабет II умря на 96-годишна възраст на 8 септември. Тя беше на престола 70 години.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 година. Тя е по-голямата от двете дъщери на крал Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 година Елизабет II се омъжва за лейтенанта от военноморския флот Филип Маунтбатън, гръцки принц, на 20 ноември 1947 година в Уестминстърското абатство.

Двамата имат четири деца: престолонаследникът принц Чарлз (роден през 1948 г.), принцеса Ана (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет ръководи Англия от 1952 година

Оливия Нютън-Джон

На 8 август умря звездата на „ Брилянтин “ Оливия Нютън-Джон издъхна на 73-годишна възраст. Тя е родена във Англия, само че израства и се оформя като създател в Австралия. Става известна като певица, а измежду шлагерите ѝ са If Not for You и I Honestly Love You.

Световна популярност обаче ѝ носи присъединяване в знаковия мюзикъл " Брилянтин ", където си партнира с Джон Траволта.

Мийт Лоуф

След затруднения, породени от COVID-19, на 20 януари на 74-годишна възраст почна именитият артист Мийт Лоуф.

Неговият албум Bat Out Of Hell е един от най-продаваните на всички времена. Мийт Лоуф е артистичният псевдоним на Майкъл Лий Ади. Той е артист, текстописец, музикален продуцент и артист. Роден е в Далас на 27 септември 1947 година. Известни негови шлагери са I Would Do Anything for Love и Bat Out of Hell.

Първите му изяви на сцена са като артист в учебните постановки. Заради сериозните си габарити треньорът по американски футбол, при който тренира в гимназията, му дава прякора „ meatloaf “ (месно руло), съгласно една от версиите на самия Майкъл Лий Ади.

Вивиан Уестууд

На 29 декември на 81-годишна възраст умря стилната дизайнерка Вививан Уестууд.

Дейм Вивиан Уестууд е фешън дизайнер от Англия. Рожденото ѝ име е Вивиан Изабел Суайър.

Тя разпространява стиловете пънк и ню уейв за всеобщата аудитория.

Михаил Горбачов

След тежко и дълготрайно боледуване на 30 август на 91-годишна възраст умря първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов.

Политиката му довежда до мирното отдръпване на Комунистическа партия на Съветския съюз (КПСС) от властта и раздробяване на Съветския съюз. Носител е на Нобелова премия за мир 1990 година

Той работи с президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън за закъснение на конкуренцията в нуклеарното въоръжаване, като в същото време разхлабва рестриктивните мерки в комунистическата страна, стремейки се към " публичност " и " перестройка " - неприкритост и преструктуриране.

Горбачов изтегля руските войски от Афганистан, като изиграва решаваща роля за рухването на Берлинската стена.

Ивана Тръмп

Първата брачна половинка на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп – Ивана Тръмп умря на 73-годишна възраст на 14 юли.

Тя е родена и израснала в Готвалдов, Чехословакия (днес Злин, Чехия). Премества се в Ню Йорк през 1976 година и се омъжва за Доналд Тръмп през 1977 година Двамата имат три деца: Доналд-младши, Иванка и Ерик.

Работи в компанията на Тръмп като съветник по интериорен дизайн и заема управителни длъжности в доста от плановете му. Двойката се разделя през 1990 година, а през 1992 година се развеждат. Ивана Тръмп има епизодична роля в " Клубът на първите съпруги " през 1996 година, а през 2010 година е участничка в британското предаване Celebrity Big Brother.

Шиндзо Абе

На 8 юли, часове след стрелбата по него, на 67-години умря някогашния министър-председател на Япония Шиндзо Абе. Въоръжен мъж се доближава до платформата, където Абе приказва и стреля два пъти. Единият патрон го улучва в гърба.

Шиндзо Абе работи за възобновяване на армията на страната си от пацифизма след Втората международна война и за възкръсване на стопанската система. Той реализира прочут триумф и в двете области, само че не съумя да осъществя задачите си изцяло.

Абе съумя да затопли интернационалните връзки на Япония и беше първият, който посети Пекин от седем години насам, като през 2018 година се срещна със Си Дзинпин. Той одобри и президента Обама, който беше първият президент на Съединени американски щати, посетил Мемориалния парк на мира в Хирошима.

Тейлър Хокинс

Барабанистът на американската рок група Foo Fighters Тейлър Хокинс почин на 50-годишна възраст в Колумбия на 26 март.

Той се причислява към групата през 1997 година и свири с нея в продължение на 25 години. През 2021 година Foo Fighters са въведени в Залата на славата на рокендрола.

Роби Колтрейн

На 14 октомври на 72-годишна възраст умря артиста Роби Колтрейн, който изигра Хагрид във филмите за Хари Потър.

Той печели три награди на Британската телевизионна академия (БАФТА) за основната си роля в телевизионното шоу " Кракър ", предавано през 1993-1995 година

Участва и във филмите за Джеймс Бонд " Златното око " през 1995 година и " Светът не е задоволителен " през 1999 година През 2011 година получава премията за изключителни достижения на BAFTA Шотландия.

Кулио

На 29 септември на 59-годишна възраст умря американският рапър Кулио. Дебютният му албум It Takes а Thief, е публикуван през 1994 година Песента Fantastic Voyage доближава № 3 в класациите на Billboard. Gangsta's Paradise, сингъл от идващия му едноименен албум, доближава №1 и печели Грами през 1996 година за най-хубаво солово рап осъществяване.

Същата година печели Американската музикална премия за обичан рап/хип-хоп реализатор. В кариерата си е номиниран за шест награди " Грами ". Участва в телевизионни излъчвания като " Правилата на Кулио " и " Мартин ". Написал е и музикалната тематика за сериала Kenan & Kel.

Боб Сагет

На 10 януари артистът Боб Сагет, прочут с ролята си на овдовял татко в сериала от 80-те и 90-те " Пълна къща ", бе открит мъртъв в хотелска стая в Орландо, Флорида. Той си отиде на 65-годишна възраст. Той беше прочут и като водещ на предаването „ Най-смешните видеоклипове на Америка “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР