Прословутият италиански сладък коледен хляб не се прави трудно, трудното

...
Прословутият италиански сладък коледен хляб не се прави трудно, трудното
Коментари Харесай

Италиански сладък коледен хляб

Прословутият италиански сладостен коледен самун не се прави мъчно, сложното е да му устоиш

Необходими Продукти

За първо тесто


● брашно - 260 г
● вода - 50 мл
● яйца - 3 броя
● квас - 20 г прясна
● захар - 1 с.л.

За второ тесто


● брашно - 300 г
● прясно мляко - 100 мл
● мед - 10 г мрачен
● квас - 10 - 12 г прясна
● захар - 150 г
● ванилова захар - 8 г
● вермут - 10 - 12 мл
● ром - 1 с.л. мрачен
● портокалова кора - от 1 потокал
● лимонова кора - от 1 лимон
● краве масло - 100 г
● ядки - 200 г (бадеми, лешници, орехи, фъстъци, кедрови ядки)
● сушени плодове - 180 г (смокини, стафиди, фурми, червени боровинки)
● шоколадови капки - 20 г за тестото + за заливка
● пудра захар - 50 - 60 г за глазура
● прясно мляко - 1 - 2 с.л. за глазура

Начин на подготвяне

Приготвяме първото тесто, пресявайки брашното в купа. Правим кладенче и сипваме леко затоплената вода, лъжицата захар и натрошената на ситно квас. Чукваме яйцата и замесваме меко тесто. Добре е да работим с машина за месене на тесто заради обстоятелството, че то става доста лепкаво. Добавяме малко брашно, в случай че е прекомерно рядко, с цел да ни е по-лесно да измесим, само че не прекаляваме - то би трябвало да е меко. Покриваме с чиста забрадка и оставяме на топло да шупва за 1 час и половина.

След приключването на един час започваме въвличане на второ тесто. Пресяваме брашното за него в друга купа и вършим кладенче. Активираме маята в прясното мляко с малко захар, до момента в който шупне, и я сипваме в кладенченто.

Стържем корите от цитрусите върху захарта на тънко ренде, обхващайки единствено жълтата и оранжевата част, тъй че те да пуснат течност, която да я навлажни. Слагаме в кладенчето и приключваме с меда, вермута и щипка сол.

Замесваме лепкаво тесто с помоща на машина или върху набрашнен плот с шпатула за тесто. Трудно е с подобен тип теста, само че убеждавам ви, резултатът си заслужава.

Оформяме топка и оставяме да почине 10 минути.

Съединяваме двете теста и месим върху набрашнен плот най-малко 10 минути, намазнявайки леко ръце, с цел да не ни лепне прекомерно.

Слагаме лека-полека маслото - меко или леко разтопено, при непрекъснато месене, без да се стряскаме, че ще стартира да лепне още повече. Такава е процедурата. Ръсвайте си брашно, в случай че ви е невероятно и сте се облепили в тесто. Това е най-трудната част, само че справите ли се с нея, ще започнете да усещате разтегливост сред пръстите си и ще ви е по-лесно. Работете по този начин най-малко 7-8 минути и по-късно разстелете на дебела кора.

Нарежете сушените плодове и ядките на приблизително огромни късчета и сипете върху кората. Сгънете и деликатно размесете още веднъж, с цел да се разпространят отмерено из тестото. Оформете на топка и поставете в тавичка с високи стени (с диаметър 20 см).

Високи стени може да си изработите от хартия за печене, изрязвайки кръг с диаметъра на тавата и след това лента с височина най-малко 16 см и дължина 40. Съединете двете краища с телбод, защото тиксо или лепило няма да бъде удачно за фурната.

Оставете да втаса, до момента в който удвои размера си - нужно е много време заради отежняващите тестото артикули. При мен втасваше цели 6 часа на доста топло, а някои хора го оставят цяла нощ.

Изпечете за 30 -35 минути в авансово загрята на 160 градуса фурна. Щом хлябът се охлади, намажете леко с разтопени на водна баня шоколадови капки.

За глазурата смесете пудрата захар с прясното мляко и залейте повърхността.

Ръснете още ядки или плодове по избор и поднесете на коледната софра с чаша шампанско!

Да ви е сладко!

Забележка: По принцип този самун е добре да се прави в по-тясна и висока форма, има и специфични такива пакетчета за тази цел, само че защото мъчно се намират и прибягнах до ръчно направена такава. Не се реализира същият резултат, само че най-малко ненапълно.

Доста време лишава това наслаждение и огромна битка с тестото, само че си заслужава!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР