Проследяват се връзките между България и папските институции от 9-и

...
Проследяват се връзките между България и папските институции от 9-и
Коментари Харесай

Изложба на моста на НДК показва връзките на България с Ватикана

Проследяват се връзките сред България и папските институции от 9-и век до през днешния ден

В навечерието на историческата аудиенция на папа Франциск у нас беше открита изложбата " Християнските корени на Европа - Папството и българите ". Тя е отдадена на апостолическото пътешестване на Светия отец и на връзките сред България и Светия трон. Експозицията може да бъде прегледана на моста до НДК до края на май.

Върху 60 пана се наблюдават връзките сред България и папските институции от 9-и век до през днешния ден. В историята ни тези връзки са изиграли голяма роля - от признаването на славянската книжовност до битката за самостоятелна българска черква.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Всъщност България и папството имат доста остарели забавни, значими връзки за историята на Европа. Всъщност в онази ера на ранното Средновековие България е една от първите ранносредновековни страни и тя съвсем незабавно открива трайни връзки с Ватикана.

Изложбата споделя за връзките на Папството с княз Борис-Михаил и с цар Калоян, за тежката орис на католиците след Втората международна война, за пребиваването на папа Ронкали в България и за най-знаковото събитие в новите връзки сред България и Светия трон - визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година.

Аксиния Джурова, куратор на изложбата: Ще бъде забавна за всеки, който се интересува от история, който се интересува от нашето кръстопътно състояние и безконечната игра сред Изтока и Запада, Севера и Юга.

Пътят на изложбата ще продължи и по други места в България. А през днешния ден, в чест на визитата на папа Франциск в България, беше валидирана и пощенска марка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР