Пропуснатите ползи за Румъния от надхвърлят 25 млрд. евро, обяви

...
Пропуснатите ползи за Румъния от надхвърлят 25 млрд. евро, обяви
Коментари Харесай

Румъния пропуска 25 млрд. евро от оставането извън Шенген, а България?


Пропуснатите изгоди за Румъния от надвишават 25 милиарда евро, разгласи министърът на вътрешните работи на северната ни съседка Лучиан Боде, предадоха румънските медии. Румънският финансов министър Адриан Качиу пък пресмята, че брутният вътрешен артикул на страната ще се увеличи с 0,5%, в случай че се причисли към Шенген.

А на какъв брой се равняват пропуснатите изгоди за България?

btvnovinite.bg изпрати питане до Министерството на финансите по отношение на изчисленията за изгодите за България от влизането в Шенген. От ведомството по-късно обясниха, че подобен разбор няма.

Въпреки това периодическото отваряне на тематиката в последното десетилетие е довело до по-висока информираност за Шенген.

По-лесно пътешестване и това, че бихме могли да станем част от групата на едни от най-добре стопански развитите страни са някои от отговорите, които получихме в анкета на Женския пазар в София.



Търговията


разрешава на жителите на страните членки да пътуват свободно сред обособените страни членки, без да минават през граничен надзор.

Отпадането на граничния надзор не значи, че отпада и осъществяването на инспекции навътре в страните от съответните контролни органи.

Най-голямата икономическа изгода от това е по-бързото напредване на пътническите и товарните транспорти. По-малкото очакване на опашки и за инспекции по границите значи повече осъществени курсове.

Когато две страни са част от двустранната търговия сред тях се усилва с 0,09% на годишна база, демонстрира изследване на Европейска комисия от 2016 година. По-свободното напредване би довело и до растеж в туризма.

Шенгенското съглашение е подписано през 1985 година.

Пространството обгръща над 4 милиона квадратни километра и население от близо 420 милиона души. Включва 26 страни, дружно с Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Контролът по границите на България, Хърватия, Кипър и Румъния към момента не е отстранен, а Ирландия не е част от Шенгенското пространство.

Държавите от Шенген са вкарвали граничен надзор, само че единствено в крайни случаи – при пандемията от ковид и след терористичните набези през 2015 година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР