Проповядвайки „по-толерантна“ църква, папата назначава 21 нови кардинали

...
Ватикан, Ватикана - Папа Франциск в събота издигна 21 духовници
Коментари Харесай

Ватикан, Ватикана - Папа Франциск в събота издигна 21 духовници от отдалечени краища на света в ранг на кардинал, като каза, че разнообразието е незаменимо за бъдещето на Католическата църква.

Под слънчево небе и с тълпа, изпълнила половината от грандиозния площад Свети Петър с колонади на Ватикана, 86-годишният папа приветства новите „принцове на църквата“ -- един от които един ден би могъл да стане наследник на настоящия понтифекс.

„Колегията на кардиналите е призвана да прилича на симфоничен оркестър, представящ хармонията и синодалността на Църквата“, каза Франциск, седнал под балдахин пред събралите се кардинали на стъпалата на базиликата Свети Петър.

Разнообразието сигнализира за църковните приоритети 

„Разнообразието е необходимо; то е незаменимо. Всеки звук обаче трябва да допринася за общия дизайн ”, каза аржентинският йезуит.

втората му коремна операция само за две години беше завършена „без усложнения”. Здравословните му проблеми подхраниха слуховете, че папата може да подаде оставка.

Церемонията в събота, известна като консистория, е деветата, откакто Франциск през 2013 г. беше обявен за глава на 1,3 милиарда католици в света.

Един по един облечените в алено кардинали коленичиха пред папата, който им връчи двата символа на високия им пост: алена шапка с четири ъгъла, известна като бирета, и кардиналски пръстен.

На някои ухиленият Франсис изрече насърчително "Браво!" или "Кураж!" докато се ръкува с тях.

По време на своето папство Франциск се стреми да създаде по-приобщаваща, универсална Църква, гледайки отвъд Европа към духовенството в Африка, Азия и Латинска Америка, за да попълни най-високите рангове на Църквата.

Осемнадесет от 21-те новоизбрани кардинали са на възраст под 80 години и следователно в момента имат право да гласуват като „кардинали избиратели“ в следващия конклав, когато ще бъде решен приемникът на Франциск.

Те са сред 99 кардинали-избиратели, създадени от Франциск, представляващи около три четвърти от общия брой.

Това даде повод за спекулации, че бъдещият духовен лидер на Църквата ще бъде подобен на Франциск, проповядвайки по-толерантна Църква с по-голям акцент върху бедните и маргинализираните.

Растящ католицизъм

С най-новия си списък от кардинали Франциск отново обърна поглед към „перифериите“ на света – където католицизмът расте – - като същевременно се скъса с практиката за насърчаване на архиепископи на големи, мощни епархии.

Поредица от кардинали представлява "богатство и разнообразие от опит и това е целта на Църквата", архиепископът на Кейп Таун, каза Стивън Брислин пред AFP в четвъртък. „Църквата обхваща всички хора, а не само определена група хора“, каза той.

Има трима нови кардинали от Южна Америка, включително двама аржентинци и трима от Африка, с повишението на архиепископите от Джуба в Южен Судан, Табора в Танзания и Брислин от Кейптаун.

Азия е представена от епископа на Пенанг в Малайзия и епископа на Хонг Конг, Стивън Чоу, който се смята за играещ ключ роля в търсенето на подобряване на напрегнатите отношения между Ватикана и Пекин. Някои от новите кардинали, като Чоу, имат опит в чувствителни зони на света, където Светият престол се надява да играе важна дипломатическа роля.

Списъкът включва висшия католически авторитет на Светите земи, италианския архиепископ Пиербатиста Пицабала , първият латински патриарх на Йерусалим, назначен за кардинал.

„Йерусалим е малка лаборатория, междурелигиозна и междукултурна, и това е предизвикателство, пред което е изправен целият свят в този момент“, каза Пицабала пред АФП.

Също така ще бъде повишен апостолическият нунций или посланик в Съединените щати, французинът Кристоф Пиер, чиято десетилетна дипломатическа кариера включва постове в страни, включително Хаити, Уганда и Мексико.

p>Висши администратори в Курията, правителството на Светия престол, също са признати. Има италианецът Клаудио Гуджероти, префект на Дикастерията за Източните църкви; Виктор Мануел Фернандес от Аржентина, когото папата наскоро назначи за ръководител на мощния Дикастерий за доктрината на вярата; и роденият в Чикаго Робърт Превост, бивш мисионер в Перу, който ръководи Дикастерията за епископи.

Последната консистория се проведе през август 2022 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР