Промяната в Закона за движение по пътищата влезе в сила

...
Промяната в Закона за движение по пътищата влезе в сила
Коментари Харесай

Кога да слагаме зимните гуми и защо

Промяната в Закона за придвижване по пътищата влезе в действие от 21 януари 2017 година Поправката обаче не задължава гумите да са зимни или летни, защото в страната има региони с по-мек климат, а при температури над 7 градуса зимните гуми се износват доста по-бързо и каучукът им губи качествата си. От 15 ноември до 1 март всички коли би трябвало да бъдат с гуми с дълбочина на грайфера не по-малка или равна на 4 мм.

Глобата за шофиране с износени или развалени гуми е 50 лв.. Това обаче е общата сума, а не за всяка проблематична гума, както от време на време сплашват патрулиращите чиновници на КАТ.

Смяната на гумите не е единствено с цел да ви вземат парите. Летните и зимните гуми се вършат по раличен метод и крайният артикул има разнообразни свойства. Летните гуми са от корав каучук, който устоя на доста високи температури, при които единствено леко омеква, само че пък на студено става корав като камък и губите сцепление. Зимните гуми пък са от мек каучук, който е предопределен да работи добре на студено, само че има заплаха да " изгори " през лятото и да се втвърди.



Да, летните гуми се оправят доста добре на мокро, само че съответно, когато е топло. Когато застудее на открито, твърдият каучук се втвърдява доста и все едно карате на пластмасови гуми без никакво сцепление. Това се превежда в огромна възможност от аквапланинг на мокро, а на сняг - в пилене на гуми на място, заривайки ви в снега. Също, в случай че прекалите с пиленето на гуми в снега, има възможност да ги подпалите, колкото и студено да е на открито.

Това че законът изисква единствено дълбочината на грайфера да е над 4 милиметра, не значи, че е добра концепция да шофирате с летни гуми през зимата, изключително в случай че ще се качвате в планината, където наложително би трябвало да имате вериги за сняг. Те не са доста скъпи, дори са доста по-евтини от пътна помощ по средата на нищото в дълбокия сняг. Правилните гуми вършат голяма разлика в такива обстановки, а и дори ще ви спестят гориво.

Разликите сред зимни и летни гуми не се свеждат единствено до типа каучук. Различна е и " шарката " на грайфера. На летните гуми има улеи, които минават по целия диаметър, предопределени за дъждовната вода. На зимните гуми такива улеи нормално няма, или се образува сходен единствено на едно или две места, само че той не е толкоз ефикасен за летен дъжд.

Недейте да експериментирате с неверни за сезона или остарели гуми. Животът е по-ценен от парите, които бихте икономисали, с цел да не си промените гумите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР