Промяната в управленския модел под тепетата е факт - кметът

...
Промяната в управленския модел под тепетата е факт - кметът
Коментари Харесай

Заемът за развитието на Пловдив в ръцете на лобистите и Общи...

Промяната в управническия модел под тепетата е реалност - кметът Здравко Димитров и екипът му демонстрират, че мненията на жителите, специалистите и опозицията са значими и ще бъдат зачетени от локалната власт

Общинският съвет на Пловдив ще взема решение дали да бъде изтеглен банков заем за вложенията в градската инфраструктура. След един месец кметът Здравко Димитров ще внесе в локалния парламент предложение за финансиране на плана, към който ще бъде прибавен и протоколът за извършеното в сряда публично разискване с жители. Тепърва екипът на кмета ще обобщава и преценя кои от предложенията и рецензиите би трябвало да се вземат поради при оформянето на предлагането до Общинския съвет и какъв да бъде размерът на заема.

Преди изборите все по-трудно се вършат прогнози. Заемът може да бъде утвърден, както това се случи даже и в тежките години на ръководството на Спас Гърневски, с презумпцията, че нещо потребно ще се прави за Пловдив. Но може да бъде отритнат за да послужи като цел за предизборни престрелки.

Пловдивчани, които живо се интересуват от градските проблеми, не си спомнят толкоз оживена полемика, траяла до късна вечер във връзка на желанието на администрацията да тегли капиталов заем за 113 млн. лв., най-вече за уголемение на пътната мрежа в града.

Най-малко три са аргументите за близо 4-часовите диспути с присъединяване на целия екип на Здравко Димитров. Първата е, че в новата история на Пловдив

не е предприеман даже и опит за подобен сериозен заем,

който съставлява една трета от годишния бюджет на общината. За 30-те години най-голямата сума на дълга беше 50 млн. лв.. Но и лихвите в никакъв случай не са били смалени до равнищата сред 0,3 и 0,6%, както е конкретизирано при предварителните диалози с Фонда за устойчиви градове (Флаг) на Европейска банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Евтини пари, разяснява предприемачът и общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Владимир Кисьов. Сред участниците в полемиката, споделили същото мнение, бе и предприемачът Любозар Фратев.

По 30-милионния заем, изтеглен през 2014 година за четири булеварда, лихвите бяха 2,65% плюс 1,18% Юрибор.



Втората причина за разногласията е, че всеки, който не е апатичен в каква среда живее, има лично мнение къде да се похарчат парите, изплащани от данъкоплатците в продължение на 20 години. От 11-те строителни обекта плюс доставка на техника в общинските предприятия „ Чистота” и „ Градини и паркове”.

Единствено за подлез „ Модър - Царевец” нямаше несъгласия. Възражения не се чуха още за ул. „ Кукуш” в „ Южен” като различна връзка сред бул. „ Македония” и надлез „ Родопи” за 10 млн. лв. предвид на идното строителство на пробива под Централна гара. Но имаше основателни забележки, че за разширението на улицата, която сега е с 6 метра габарит, към момента не е направен план.

Най-много рецензии бяха адресирани към разширението на бул. „ Марица-север”

за 15 млн. лв. с апел, в това число на Павел Начев от регион " Северен ", да не се нарушава зелената крайбрежна линия. Проектът на мост сред бул. „ Копривщица” и „ България” за 30 млн. лв., направен преди пет години, беше наименуван несполучлив и нефункционален от инж. Димитър Попов, един от създателите на Общия организационен проект на Пловдив. Обструкции имаше против създаване на туристически информативен център за 1,3 млн. лв. на Небет тепе с претекст, че Пловдив има такива центрове, и ремонт на ул. „ Митрополит Панарет” за 530 000 лв. с Данък добавена стойност, който с лекост може да се финансира от лични средства на общината.

Със същия мотив, въпреки и по-кротко, бяха оспорвани реконструкцията на бул. „ Хаджи Димитър” за 5 млн. лв. и разширението на ул. „ Царевец” до бул. „ Свобода” за 12 млн. лв..

Близо 30 искащи да изкажат мнение и да дадат оферти бяха записани авансово. Въпроси имаше и от „ Марица”, на която администрацията даде обещание да отговори документално. Изказванията не стихнаха до 21,30 часа, а концепциите за финансиране се изсипваха като лавина.

Най-малко дузина обекта, от които Пловдив има потребност, изреди някогашният кмет на „ Южен” и локален водач на Вътрешна македонска революционна организация Борислав Инчев, при което и търпеливата водеща - основният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева, означи, че Инчев резервира стила си, както като преди време оферираше успореден бюджет. По-късно досегашният му съидейник от патриотичното семейство Слави Георгиев влезе в ролята на опозиционен хардлайнер и с громящ глас настоя пред кмета Здравко Димитров: Нямате разбори на трафика, а говорите за планове, които ще решат проблемите със тапите. Независимият през днешния ден консултант настоя, че администрацията не е готова, и изиска повече детайлности за всеки един обект и точни планове за плануваното финансиране.

Разногласията даже родиха концепцията да се организира локален референдум, на който всеки пловдивчанин да каже дали е склонен да се вземе заем от 113 млн. лв. и за кои обекти. Той бе препоръчан от гражданския деятел Асен Костов. При подобен жанр референдум има възможност броят на предложенията да стигне броя на гласувалите. Това би коствало над един милиард лв. – сума, непостижима за общината.

Като неточност бяха посочени два изчезнали в капиталовия план булеварда -

„ Северен” и „ Александър Стамболийски”. Запознати с „ кухнята”, в която се наложи прекомерно дълго кавърдисването на заема на партийни равнища, настояват, че по необяснени до момента условия против продължението на бул. „ Северен” е възразил не някой различен, а точно някогашният кмет Иван Тотев, който като градоначалник построи със заем първия лот от трасето. Сега, като водач на ГЕРБ и член на централното управление, Тотев дърпа конците на най-голямата група в Общинския съвет. Пак по негово гледище в листата с обекти са включени противоречивите плановете за нов мост над Марица, ремонтът на ул. " Митрополит Панарет " и построяването на новия туристически информативен център на Трихълмието.

Процедурите по отчуждаване на бул. „ Александър Стамболийски”, нужни за разширението, са забавени от екипа на Иван Тотев, а и сегашната администрация не бърза да ги започва с обяснението, че в бюджета няма пари.

Третата причина за покачвания градус на напрежението по време на дебатите е, че отново сме в предизборна акция. Този път тя ще бъде доста по-настървена и на локално равнище

борбата за държавното ръководство към този момент стартира.

Политиците, в това число и общински съветници, както и представители на неправителствени организации бяха неведнъж повече на полемиката от редовите жители.

Върху някогашните и сегашните управници се сипеха обвинявания за закононарушения, най-много за електронното таксуване, за неистини, кражба на обществени средства, несръчност, неопитност на капиталовия план. Присъстващият до финала Иван Тотев избра да не се впуска в разногласия. Екипът на Здравко Димитров отговаряше сдържано, с очебийно почитание към публиката. В залата не бяха общинските съветници от Демократична България, които по традиция употребяват сходни конгреси, с цел да громят ръководещите.

В тяхно неявяване мнозина, в това число и от опозицията, поздравиха кмета Димитров за това, че откогато ръководи Пловдив, слага на необятно разискване значимите за Пловдив тематики, което до момента не се е случвало.

Здравко Димитров, кмет на Пловдив: Ще обсъдим всички хрумвания от дебата



Общественото разискване с жители на капиталовия заем мина с разнообразни гледни точки „ за” и „ против”. За разлика от тази полемика, на срещата в Общината експертите - инженери, архитекти, строители, представители на бизнеса - твърдо поддържаха финансирането за развиването на Пловдив.

Пловдив няма вътрешен кръг, нито външен за естественото напредване на коли и заслужава доста повече, в това число добра инфраструктура. Не бива да се не помни, че всичко, което ще бъде издигнато, ще остане за града. Условията на заема са доста положителни и по тази причина би трябвало да се възползваме от него.

Подробно ще обсъдим всички оферти, които бяха дадени по време на разискването, ще ги проучваме и след един месец ще внеса отчет в Общинския съвет. Право на съветниците е да решат дали да разширяваме инфраструктурата на Пловдив, или да оставим града в същия тип.

Пламен Райчев, зам.-кмет: Най-важните 4 обекта костват към 60 млн. лв.



Четири обекта са най-важни за Пловдив - подлез „ Модър - Царевец”, пробив до Водната палата, който ще разреши градът да има кръстовище на две равнища на бул. „ Цар Борис III Обединител”, и „ Марица-север”, а също по този начин нов мост сред бул. „ Копривщица” и „ България ". Това е мнението на зам.-кмета Пламен Райчев, чийто екип взе участие в подготовката на капиталовия заем с инфраструктурни планове.

„ С огромен хъс тръгнахме да работим по обектите за финансиране със заем. Положихме доста старания и се надявам, че финансирането ще бъде утвърдено от Общинския съвет, даже и в по-малък размер, в случай че съветниците решат да го редуцират. Четирите пътни обекта ще основат по-добри условия за прекосяване на трафика, а и ще понижат нездравословните излъчвания при престоя на колите в задръствания”, разяснява зам.-кметът.

Пламен Райчев е склонен със мнението на един от създателите на Общ устройствен план инж. Димитър Попов, който смята, че е нужен нов план, защото направеният в предишния мандат е нефункционален.

Нов мост е част от западната дъга, планувана в настоящия Общ устройствен план, и доста ще разтовари трафика. За да не се губи време, оборудването може да се построи на инженеринг - форма, позволена както в предварителните диалози с фонд „ Флаг”, по този начин и съгласно българските закони, акцентира Райчев.

Величко Родопски, зам.-кмет на община Пловдив: Няма риск за бюджета



Инвестиционният заем в размер на 113 млн. лв., за който водехме договаряния с Фонда за стабилно развиване на Европейска банка за възстановяване и развитие, не носи риск за общинския бюджет, смята зам.-кметът по финанси и бюджет Величко Родопски.

Заемът се изплаща 20 години, от които три са гратисен интервал ​- толкоз е и срокът за асимилиране на средствата. Годишната рента е доста преференциална - сред 0,3 и 0,6%, без такса за разглеждане, сподели зам.-кметът. Той посочи, че от Европейска банка за възстановяване и развитие даже са склонни на минималната рента - 0,3%, само че при презентацията на плана финансистите показаха и „ тавана” от 0,6%.

С тегленето на заема Общината си остава надалеч под летвата, избрана със закона, която позволява заплащанията по общинския дълг да не надвишават 15 от личните доходи на Общината, твърди шефът на дирекция „ Финанси” Виктория Чавдарова. След приключване на тригодишния гратисен интервал ще се заплащат по 8 - 9 млн. лв. вноски. Засега не се предвижва нарастване на локалните налози и такси.

Инж. Илия Зюмбюлев: Забравихте най-важното - бул. " Александър Стамболийски "

Политици и жители се надпреварваха да показват обектите, от които Пловдив има крещяща потребност. Инж. Илия Зюмбюлев, регионален ръководител на Български земеделски народен съюз, уточни, че в листата с обектите липсват такива належащи планове като разширението на бул. „ Александър Стамболийски” и Коматевско шосе, проектираната пътна връзка сред Прослав и Коматевско шосе. Зюмбюлев подсети, че Варна е получила от страната 90 млн. лв. за околовръстния път, а Пловдив си остава със остаряло.

И предложи на кмета Здравко Димитров да вземе палатка и да чака пред Министерския съвет, до момента в който отпусне пари и за Пловдив.

Пепа Деведжиева от КОД се усъмни, че новият мост над Марица ще отпуши трафика, а Сузана Николова от „ Изправи се. Мутри вън!” изиска на първо време Общината да направи промяна, като редуцира служители. Арх. Цветелин Цоневски, консултант от Кауза Пловдив, назова капиталовия план уместен, а изискванията на заема - безусловно преференциални, като акцентира, че Общината изостава с инфраструктурата от частните вложители.

Пловдивчанинът Чавдар Андреев беше на мнение, че трафикът в града ще се понижи, в случай че се влага в съвременен градски превоз, а също по този начин в различни транспортни средства. Имам възприятието, че принудително карате хората да се качват в колите.

Независимият консултант Слави Георгиев разкритикува администрацията, че при представянето на плановете вижда единствено картинки, като нито един от тях не почива на разбора. Георгиев даде образец със стадион „ Ботев”, чиято цена от 12 млн. лв. скочи на 30, а по-късно и на 50 млн. лв..

Бившият кмет на регион „ Южен” от Вътрешна македонска революционна организация Борислав Инчев извади дълъг лист на „ забравените” обекти. Сред тях посочи Дондуковата градина, Бетонния мост, плувния басейн „ Младост”, Голямоконарско шосе, Математическата гимназия, Концертна зала.

Бившият чиновник на Общината Тошко Шотлеков за следващ път упрекна строителите и администрацията, че планът за водния цикъл основава страшни главоболия в " Северен ". На ул. " Карловска " отново не се работи, към този момент два месеца, докога ще лъжете, попита управниците Шотлеков. Кметът Здравко Димитров и неговият зам.-кмет Пламен Райчев се извиниха и обясниха, че непрестанно натискат изпълнителите, само че те отново стопират. А и по контракт срокът за привършване е до края на юли.

Най-мълчаливи бяха съветниците от ГЕРБ, които участваха на дебата отпред с някогашния кмет Иван Тотев.

Павел Начев: Защо забравяме кино " Космос "?

Твърда поддръжка за заем от фонд „ Флаг” изрази пловдивчанинът Павел Начев за основни обекти ​- подлез „ Модър - Царевец”, нов мост над Марица, реконструкцията на ул. „ Кукуш” и „ Царевец”.

Като огромна празнина в плана Начев уточни неналичието на финансиране на нови паркове, велоалеи, градски превоз, пешеходни пространства и кино „ Космос”, за който има план, а въпросът с авторските права е организиран.

В плана на администрацията са планувани вложения за колите, само че не и за хората, укори Начев. Според него бул. „ Марица-север” може да се включи в листата за заема, само че с акцент реката, парковата среда, площадките и велоалеите след реорганизация, само че не и уголемение. Според Пламен Начев транспортните връзки в посока изток - запад нямат потребност от спомагателна огромна артерия, защото бул. „ България” е в съвършено състояние”, на бул. „ Дунав” следва реорганизация и в случай че се приключи бул. „ Северен”, автомобилните потоци ще вървят безпроблемно.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР