Промяната в начина на определяне на лихвените проценти по кредитите

...
Промяната в начина на определяне на лихвените проценти по кредитите
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите няма да се променят след премахването на СОФИБОР

Промяната в метода на установяване на лихвените проценти по заемите от 1 юли няма да се усети от потребителите. Банките, които до момента са употребявали за база показателя СОФИБОР, ще го заменят с различен, без това да докара до повишение на лихвите по към този момент подписаните контракти. Това увери подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова при второто четене на законопроекта за кредитните институции в бюджетната комисия в Народното събрание.

До момента в централната банка не е постъпило искане за издаване на лиценз на админ на СОФИБОР, откакто Българска народна банка разгласи, че от 1 юли стопира да го пресмята. Преди време шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова заяви, че банките водят договаряния с организация Ройтерс, която вероятно можела да поеме изчисляването на показателя. Явно договарянията не са дали резултат.

Вместо това ще се приложат утвърдените през вчерашния ден на второ четене в бюджетната комисия нови разпореждания на закона за кредитните институции и в още други два закона - всяка банка да показа проект пред Българска народна банка за подмяна на СОФИБОР с различен референтен лихвен %, който обаче не би трябвало да води до оскъпяване на заемите. " Всички банки към този момент са показали такива проекти. Повечето оферират да преминат на ЮРИБОР, има поръчки и за главния лихвен %, както и лихвената статистика на Българска народна банка ", изясни Нина Стоянова, представена от в. " Сега ".

Замяната на СОФИБОР с различен референтен показател ще засегне множеството от левовите заеми - потребителски и ипотечни, подписани в последните няколко години. " Промяната обаче не изисква преподписване на към този момент подписани контракти. Всеки кредитополучател ще бъде известен до 1 юли от банката си за новата референтна база за установяване на лихвата. Ако клиентите не са удовлетворени, те ще могат да сменят банката с друга, без да дължат наказателна такса ", изясни Стоянова.

В закона за заемите за недвижими парцели категорично е записано, че когато потребителят предварително погаси отговорностите си поради промени в контракта, обвързвана с новото пресмятане на лихвите, той не дължи обезщетение.

Решението на Българска народна банка да прекрати изчисляването и публикуването на показателя СОФИБОР е разследване от затегнатите правила от Евросъюза след финансовата рецесия. Тогава стана ясно, че огромни европейски банки са правили пазарни операции с показателите ЮРИБОР и ЛИБОР. Затова нов еврорегламент вкара условието базата за броене на лихвите да се пресмята единствено от лицензирани админи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР