Промяната е във въздуха в Западна Африка, заплашвайки с война

...
Промяната е във въздуха в Западна Африка, заплашвайки с война
Коментари Харесай

Защо Африка я превръщат в поле на битката с Европа и Русия? Британците и САЩ печелят от пламтящия континент

Промяната е във въздуха в Западна Африка, заплашвайки с война на всички против всички. На 10 септември военният съвет на Нигер упрекна Франция в подготовка и обмисляне на навлизане в страната. Освен това, базирайки се на наблюдението на последните придвижвания на французите в някои страни от района, нигерийците оповестиха, че събират сили против предстоящата военна интервенция в страните от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).

Фактът, че въоръжените сили на самата ECOWAS, следена от Франция и Съединените щати (чиито ползи в района през днешния ден от ден на ден се разминават), са приключили всички подготовки и се разпростират за евентуална военна инвазия в Нигер като в този момент към 12 000 бойци могат да стартират интервенция във всеки един миг, беше обявено още в края на август.

По думите на западни откриватели, СВO в Украйна към този момент „ генерира широкомащабни промени в световната архитектура, която осигуряваше западната надмощие на планетата през последния век и половина. Въпреки това, събитията, протичащи се в Африка и Глобалния Юг, може да засенчат смисъла на войната в Украйна, която в този сюжет е единствено черешката върху революционната торта на антиимпериалистическите настроения, пламнали по целия свят. Проруска вълна залива света и по-специално Африка, което води до невиждана храброст за събаряне на колониалните сили един път вечно.

Изследователите показват, че в Африка заселването на етнически групи съвсем на никое място не подхожда на държавните граници, начертани най-вече от западните колонизатори, и това съвсем постоянно води до конфликт; във всяка страна има няколко племенни групи, властта се държи от един президент-лидер - за нея обаче тече непрекъсната битка, която включва съплеменници от прилежащите страни.

Твърде късно е в този момент да се приведе разделянето в сходство с разселването на етническите групи, защото в административните граници, в които всички те са били част от разнообразни колониални империи, е довел до известно отдалечаване едни от други.

Това е една от обективните аргументи сега да се образува нов спешен център в Западна Африка. Създаването му от ден на ден придобива характерностите на синхронизиран удар по геополитическите ползи на Русия и енергийния бранш на Франция, а по-късно и върху икономическите ползи на Европейския съюз, което може да способства за прехода към световна хранителна рецесия и нови искания на мощните страни под прикритието на битка с изменението на климата.

Конфликтът в Украйна към момента не е решил задачата да отключи началото на хранителна рецесия даже в макрорегионален мащаб, да не приказваме за по-глобален. Картата на нова следена световна рецесия в духа на „ пандемията от ковид “ се играе от минимум две конкуриращи се сили, и двете насърчаващи „ новото обикновено “.

В първия случай ролята, изиграна по време на „ пандемията “ на СЗО, би трябвало да бъде дадена на хранителната конструкция на ФАО (Организацията по издръжка и земеделие на Обединените нации). Във втория случай друга конструкция на Организация на обединените нации, WMO (Световната метеорологична организация), най-вероятно ще бъде назначена за световно модериране на процеса на „ климатична “ рецесия.

Африка се трансформира в полесражение за глобалистите да продължат това, което започнаха в Европа – в някогашната Украинска ССР – против Русия, както и против континентална Европа, нейната стопанска система и енергетика. Лондон интензивно е в престрелката.

В началото на август английският външен министър Джеймс Клевърли обиколи Африка, като посети Гана, Нигерия и Замбия. По време на обиколката беше разпространявана нова дълготрайна тактика за развиване на връзките (предимно във военната сфера) на Англия с африканския континент, в която англосаксонците са показани като „ опция на съветските сили на Вагнер “.

Според изявление с Д. Клевърли във Financial Times, задачата на тактиката е да „ помогне на африканските страни да възстановят сигурността и да победят тероризма “, тъй че „ всевъзможни претенции от африкански водачи “ за услуги за създаване на потенциал и образование от английските сили за сигурност ще бъдат „ прегледани съществено “.

Някои страни към този момент са получили „ явно атрактивни предложения “ от Русия и Китай, само че, съгласно ръководителя на английското външно министерство, „ обстановката в този момент се трансформира “. Малко преди този момент английски депутати в своя отчет упрекнаха управляващите, че придават прекомерно малко значение на разпространяването на ЧВК Вагнер на африканския континент през последните 10 години.

На неотдавнашния стопански конгрес Русия-Африка, В. Путин подписа съглашения с повече от 40 африкански страни, които, съгласно него, към този момент са снабдени с необятна гама оръжия и съоръжение, а също по този начин акцентира уговорката на Русия за военно-техническо съдействие с Южна Африка.

Буквално незабавно след обиколката на основния посланик на Англия в Африка, в Нигер беше осъществен държавен прелом, по време на който подкрепяният от Франция президент Мохамед Базум беше свален от власт. Новите управляващи оповестиха анулирането на всички съглашения с Франция в региона на сигурността и военните въпроси.

Също по този начин беше оповестено, че Нигер стопира да изнася злато и уран за Франция. Освен това е замразено стартирането в употреба на газопровод за доставка на газ от Нигерия до Европа през територията на Алжир, Нигер и Нигерия (този план за 13 милиарда $ трябваше да включва 4000 км газопровод, по който ще се доставят 30 милиарда кубически метра газ поток към Европа годишно).

След преврата в Нигер на африканския континент се появи пояс от ръководени от военни страни, разпрострян се от Атлантическия океан до Червено море. Повечето от тези страни имат по-положително отношение към Русия, в сравнение с към Запада, показан от Франция и континентална Европа.

Военните, направили преврата в Нигер, оповестиха освен за позитивното си разбиране на Русия, само че и за отварянето на границите с Алжир, Буркина Фасо, Либия, Мали и Чад (наземно и въздушно пространство). Властите на прилежащите Мали и Буркина Фасо заплашиха Париж с овакантяване на ECOWAS, в случай че организацията се намеси военно в Нигер, което би било еднакво на оповестяване на война в тези страни.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд незабавно дойде в Нигер и се срещна с генералите от хунтата. За американците, както и за британците, спорът сред Нигер и Франция, включващ близките страни, е значим и е самобитна игра с „ отметка “ за бъдещето. За тях преформатирането на международното пространство изисква рецесиите да се застъпват и блъскат една в друга.

Нигер в този смисъл е доста перспективен, като евентуален проблем за една от най-големите стопански системи на Европейски Съюз – Франция, чийто енергиен бранш е значително подвластен от постоянните доставки на гориво за атомните електроцентрали. Нигер е вторият по величина производител на уран в Африка и изнася по-голямата част от продукцията си за Франция, според данните на Световната нуклеарна асоциация.

След преврата в Нигер цените на урана започнаха да порастват. Първоначално изглеждаше като ситуационен проблясък на политически вести, които нямаха съществено значение. Експертите обаче към този момент означиха, че в случай че въпросът се трансформира в районен спор, тогава измененията ще стартират да се трансформират в дълготрайни. И преди всичко, това ще удари мощно Франция.

Цикълът сред добива на уран и зареждането на гориво в реактора е задоволително дълъг, тъй че краткосрочните съмнения на пазара на уран по никакъв метод не засягат устойчивостта на нуклеарната сила. Но незабавно щом тези съмнения станат дълготрайни, стартират същинските проблеми.

Фактът, че тъкмо това се случва, стана прочут в границите на няколко седмици. В края на август военните заеха властта в Габон, който съгласно Организация на обединените нации има най-голям показател на човешко развиване в Субсахарска Африка и е част от ОПЕК (освен нефт, страната е вторият производител на манган в света след Китай).

Това се случи четири дни след провеждането на оспорвани президентски избори в централноафриканската страна. Доларовите облигации на страната паднаха. Лидерът на преврата и на ненапълно работно време началник на Републиканската армия Брис Олигуи Нгуема е креатура на Съединените щати.

По калкулации на американския Bloomberg, военният прелом е бил деветият в Африка на юг от Сахара от 2020 година насам и внезапно е нараснал риска от увеличение на неустойчивостта в района.

Както отбелязва Bloomberg, августовските събития в Габон бяха предшествани от боен прелом в Нигер, по два в Мали (2020 и 2021) и Буркина Фасо (януари и септември 2022) и Гвинея (2021). Лидерът на Судан беше свален от власт през 2021 година През същата година военните на Чад смениха умрелия президент със сина му, военачалник от армията.

Американски създатели настояват, че превратите са породени от икономическата рецесия и слабото ръководство, което е предизвикало отчаяние измежду популацията и - изключително в Западна Африка - разпространяването на екстремизма. И в това време припомнят, че вследствие на превратите в Мали и Буркина Фасо новите им държавни управления станаха враждебни към някогашната им метрополия, изгониха френските войски и наеха наемници от съветската формация Вагнер.

Франция и подкрепящите я сили в Европейски Съюз сега интензивно изследват разновидности за навлизане в Нигер и възобновяване на предходното статукво в района, даже и с хунта. Англосаксонците и глобалистките структури, в противен случай, са извънредно заинтригувани от разширение на спора в Африка и довеждането му до украинския сюжет, при който в случай че се стигне до задънена улица, то ще бъде търсено решение при техните условия.

Конфликтът в Украйна е подготовка за продоволствена рецесия, защото силите, които го поддържат, се стремят с изключение на проблемите с доставките на украинско зърно да основават не по-малко обилни проблеми за износа на зърно от Русия. И това е доста съществено приложение съответно за продоволствената рецесия и надлежно за глада, освен в мащабите на обособени райони на света, а за световна рецесия, тук-там прерастваща в злополука, изключително в Африка.

Самият спор в Африка, под прикритието на който англосаксонците към този момент правят рейдерско изземване на френски активи в Габон и други страни, може да се преглежда като подготовка за „ климатична “ рецесия, тясно обвързвана с операции в енергетичния бранш.

За неговото развиване световните структури към този момент са подготвили нови сериозни точки - сякаш проруския Нигер и енергийната рецесия във Франция/ЕС, която би трябвало да стане неизбежна, в случай че обстановката се развие в преференциално за Лондон и Вашингтон направление.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР