Промяна в организацията на контрола на МВР с акцент на

...
Промяна в организацията на контрола на МВР с акцент на
Коментари Харесай

Държавата и НПО–та набелязаха спешни мерки за намаляване на катастрофите

Промяна в организацията на контрола на Министерство на вътрешните работи с акцент на превенцията; денонощни инспекции на водачите, извършващи публичен транспорт на пасажери и товари; възстановяване на координацията сред всички ангажирани институции и общи инспекции на пътя. Това са част от незабавните ограничения за понижаване на пътнотранспортния травматизъм в България, които бяха признати през днешния ден на съвещание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата. Комисията е най-висшият съвещателен орган, в който присъединяване вземат представители на всички ангажирани институции и неправителствения бранш.

Заседанието бе намерено от заместител министър-председателя по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„ Трябва да предприемем трайни ограничения, а не инцидентни “, уточни министър Демерджиев. „ Още при встъпването си в служба подчертахме, че решаването на казуса с злополуките е наш приоритет “, добави той.

Дискусиите бяха водени от Мария Лазарова, заместник-председател на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП).

Стартираха ежемесечни всеобхватни инспекции на територията на страната, с присъединяване на всички контролни органи: Министерство на вътрешните работи, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА), Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “. Организацията и координацията им ще се прави от ДАБДП. Единното синхронизирано деяние на контролните институции потвърдено води до допустимо най-силен резултат на предварителната защита. Така при една инспекция всеки надзорен орган ще ревизира пътното транспортно средство според от своите пълномощия, а общите инспекции ще понижат корупционния риск, стана ясно по време на съвещанието.

Заедно с това стартират общи ежемесечни инспекции на екипи на ИААА и АПИ за претоварването на тежкотоварни коли. „ Тема, която бих определила като мощно предпочитана, изключително предвид на тежките произшествия, на които станахме очевидци през последните дни и години, с претрупани тежкотоварни коли “, акцентира Мария Лазарова.

Засилени инспекции в пунктовете за периодически механически прегледи, взаимно от Икономическа полиция, ИААА и Национална агенция за приходите, ще се правят още от този месец. Анализът демонстрира, че делът на транспортни средства, които не съумяват да преминат периодически механически обзор заради техническа нередовност, е под 1%. Същевременно България е страната с най-стар автопарк в Европа. „ Данните изрично демонстрират, че са нужни дейности за следене активността на пунктовете, тъй като това е област, напълно обвързвана с предварителната защита на пътни произшествия “, разясниха участниците в съвещанието.

Министерство на вътрешните работи към този момент стартира смяна в метода на обмисляне и реализиране на контролната си активност, като резултатите от тези ограничения бяха показани на вниманието на Комисията. Екипите на Пътна полиция реализират надзор по време на придвижване, предпочитано на пътни сектори с натоварен трафик, с предпазен и дисциплиниращ резултат върху водачите. Допълнително пътните служители на реда ще завишат инспекциите за слагане на предпазни колани. ДАБДП даде данни, съгласно които близо 90% от хората признават, че не слагат коланите си, когато пътуват на задните седалки. Тази наклонност ще бъде изменена в идващите месеци с доста по-засилени инспекции, като упованията са, че това ще се отрази и на равнищата на пътния травматизъм в страната.

Мярка, отлагана от повече от три десетилетия – от този месец ще се реализира денонощен надзор над водачите, извършващи публичен транспорт на пасажери и товари, за съблюдаване на времената за ръководство и отмора, както и за техническа редовност на транспортните средства. В доста незабавен проект новият изпълнителен шеф на ИААА Бойко Рановски е основал организация за смяна на работата в границите на настоящия цифров състав, като денонощните инспекции започват в най-натоварените откъм трафик области и последователно ще бъдат разширявани в цялата страна.

Пътните прави в региона на Кресненското дефиле и Поликраище ще станат пример на използване на метода „ Безопасна система “. Идеята е на тях да се приложат всички ограничения за дейна и пасивна сигурност, като постигнатите резултати по-късно бъдат основа за обмисляне и отбрана на по-високи вложения в пътната сигурност.

Пътнотранспортните катастрофи в крайпътното пространство (преобръщане, удар в дърво, дирек и др.) се характеризират с тежки последици – за последните три години са настъпили 3 051 катастрофи, при които са починали 400 лица, а други 3 820 са били ранени. Само до края на месец август са настъпили 675 със 78 починали и 879 ранени. Затова бе решено доникъде на 2023 година АПИ да изготви план-програма и да започва поетапното обезопасяване на крайпътното пространство. Сигнализацията е друга предпочитана тематика, в която са насъбрани доста проблеми през годините. Затова Комисията разпореди на АПИ в същия период да направи цялостен обзор и актуализиране на сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка.

Изготвяне на разбор на активността на центровете за незабавна здравна помощ за 2020 година и 2021 година по отношение на реакцията при настъпило ПТП; подготовка на оферти за понижаване на времето за реакция от потвърждението и поемането на сигнал до идване на мястото на случая, са ограниченията, по които ще работи Министерството на здравеопазването.

Акцент бе подложен и на работата с децата в учебните заведения и детските градини. Припомнено бе, че всяко образователно заведение би трябвало да има настояща Комисия по сигурност на придвижването по пътищата, като тяхната работа е изключително значима в навечерието на първия образователен ден.

Заместник-председателят на ДАБДП Мария Лазарова акцентира, че всички ограничения са били създадени в тясна съгласуваност с ангажираните институции и изрази вяра, че те ще бъдат подкрепени от неправителствения бранш. „ Само в случай че обединим старания – ведомствата, организациите и цялото ни общество, можем да реализираме резултатите, които всички желаеме в битката с пътните произшествия “, сподели тя.

В днешното съвещание присъединяване взеха и Венцислав Катинов, заместник-министър на вътрешните работи, Захари Христов, заместник-министър на районното развиване и благоустройството, Николай Найденов, заместник-министър на превоза и известията, представители на неправителствени организации и медии.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР