Променят 142 закона за по-бърза работа на администрацията, реформата тръгва

...
Променят 142 закона за по-бърза работа на администрацията, реформата тръгва
Коментари Харесай

Чиновниците ще вършат работа за 3 дни и без да искат документи

Променят 142 закона за по-бърза работа на администрацията, промяната потегля от образованието

3 дни ще е оптималният период, в който служителите ще би трябвало да обработват настояванията на жители и компании и да им дават желаните документи и услуги.

Това планува смяна в Административнопроцесуалния кодекс, която предлага държавното управление. С измененията екипът на вицепремиера Томислав Дончев възнамерява да се вкара правилото на сложно обслужване - т.е. служителите сами ще си намират нужната им информация и документи, жителите към този момент не би трябвало да се разкарват от гише на гише.

Изключение от тридневния период за приключване на работата ще се позволява единствено в случай че специфичен закон е планувал по-дълъг период за съответна услуга.

Чиновниците сами ще би трябвало да набират нужната им информация и да не изискват документи, които ги има в администрацията, да им бъдат носени от жителите и бизнеса. Освен това се вкарва и задължението по искане на хората да издават всички документи и по имейл, а освен на хартия.

Предоставянето на електронен адрес от страна на компаниите към този момент ще е наложително при контакти с администрацията. За жители се вкарва опцията или да напишат имейла си, или да си създадат профил в държавната система за несъмнено електронно връчване.

Общо 142 закона ще бъдат изменени, с цел да стане комплексното административно обслужване факт, излиза наяве от претекстовете към измененията в Административнопроцесуален кодекс. Първата област, от която стартира промяната, ще е образованието. Тук се вкарва обвързване за университетите да съблюдават разпоредбите за административно обслужване, които важат за администрацията. Регистърът на всички дипломи - за приблизително обучение и за висше обучение, към този момент ще е обществен и основан в интернет. Така всеки ще може да ревизира информацията за квалификацията на всеки човек. Предстои да бъдат оповестени промени и в региона на опазването на здравето, банковото обслужване, превоза, обществената политика и пр.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР