Египетското разузнаване тихомълком промени условията на предложението за примирие, което

...
Египетското разузнаване тихомълком промени условията на предложението за примирие, което
Коментари Харесай

CNN: Египет променя споразумението за Газа без знанието на САЩ

Египетското разузнаване тихомълком промени изискванията на предлагането за помирение, което Израел към този момент подписа по-рано този месец и в последна сметка провали договорка, и палестински пандизчии и да дефинира пътя за краткотрайно преустановяване на боевете в Газа. Това оповестява CNN, като цитира трима източници.

Споразумението за преустановяване на огъня, което " Хамас " в последна сметка разгласи на 6 май, не е това, което катарците или американците считат, че е било показано на   " Хамас " за евентуален финален обзор, споделиха източниците.

Промените, направени от египетското разузнаване, чиито детайлности не са докладвани по-рано, доведоха до вълна от яд и взаимни обвинявания измежду чиновници от и оставиха договарянията за преустановяване на огъня в задънена улица.

" Всички бяхме излъгани ", сподели един от тези източници пред CNN.
 Президентът на Египет: Израел не поставя старания за прекъсване на огъня в Газа
Президентът на Египет: Израел не поставя старания за прекъсване на огъня в Газа

Израел и Египет си размениха обвинявания за отговорността за затварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, който управлява американските старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня, е бил в района, когато до него доближава информация, че египтяните са трансформирали изискванията на договорката . Бърнс е бил сърдит и обезпокоен, защото го карат да наподобява по този начин, като че ли не е в течение или не е уведомил израелците за измененията.

Говорител на Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърли коментар.

Тримата източника, осведомени с въпроса, споделиха на CNN, че върховен чиновник на египетското разузнаване на име Ахмед Абдел Халек е виновен за осъществяването на измененията. Абдел Халек е старши заместител на шефа на египетското разузнаване Абас Камел, който беше сътрудник на Бърнс в ръководенето на посредничеството на Египет в договарянията за преустановяване на огъня.

Източник, осведомен с договарянията, сподели, че Абдел Халек е споделил на израелците едно, а на Хамас - друго. Повече от настояванията на Хамас бяха включени в първичната рамка, с която Израел безмълвно се съгласи, с цел да обезпечи утвърждението на Хамас, сподели източникът. Но другите медиатори не бяха информирани; нито, сериозно, израелците.

" Хамас " сподели на хората си: " Ще сключим договорка на следващия ден ", сподели първият източник. Всички страни допускаха, че египтяните са дали същия документ ", който Израел е подписал и другите медиатори, Съединени американски щати и Катар, са знаели, сподели лицето.

Вместо това, сподели вторият източник , египтяните са се пробвали да размият границите сред първичната рамка и отговора на " Хамас ".

Египетското държавно управление не отговори на искане за коментар.
 Египет отхвърли предлагането на Израел за отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт
Египет отхвърли предлагането на Израел за отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах "

Това е главен пропусквателен пункт за филантропичната помощ

за която са се съгласили, включва реализиране на непрекъснато преустановяване на огъня и " стабилно успокоение ", което би трябвало да бъде реализирано във втората фаза на триетапното съглашение. Израел не желае да се съгласи да разиска преустановяване на войната, преди Хамас да бъде надвит и останалите заложници да бъдат освободени от плен.

Сега, три седмици по-късно, когато договарянията за преустановяване на огъня са в застой, участниците повдигат въпроси по отношение на претекстовете на Египет, който от години служи като основен медиатор сред Израел и " Хамас ", изключително членовете на Хамас в Газа.

Попитан от Джейк Тапър от CNN във вторник дали е угрижен за присъединяване на Египет в бъдещи договаряния за преустановяване на огъня , израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че Израел не е подготвен да се съгласи с условия, които биха разрешили на " Хамас " да нападна Израел още веднъж. " Надявам се, че Египет схваща, че не можем да се съгласим с нещо сходно. "
 Египет отхвърли да е хазаин на договаряния за Рафах
Египет отхвърли да е хазаин на договаряния за Рафах

Напрежението в линията Газа продължава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР