Промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира

...
Промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира
Коментари Харесай

Депутатите приеха единодушно промените в Закона за политическите партии

Промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната дотация, бяха признати единомислещо от Народното събрание на първо четене. Със 170 гласа " за " депутатите взеха решение дотацията, която получават партиите, да е в размер от 11 лева за фактически получен глас, съобщи Българска телеграфна агенция. 

По-късно на изключително съвещание на Комисията по бюджет и финанси депутатите ще прегледат и новия законопроект на ГЕРБ, обявен от министър-председателя Бойко Борисов, с който се понижава партийната дотация на 1 лев. Промени ще се наложат и в Закона за държавния бюджет, защото размерът на годишната дотация се дефинира на база получени гласове на последните парламентарни избори и се разпределя на база получени действителни гласове. 

По време на дебатите на първо четене на измененията в Закона за политическите партии, Крум Зарков от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " посочи като проблем разпределението на гласовете, които са отбелязали в квадратчето " не поддържам никого ". Според него е индикативен методът, по които институциите реагират. Той засяга по какъв начин Министерство на финансите е побързало да отхвърли всякаква виновност, а Министерски съвет да внесе скоростен законопроект. Според Зарков единствената съответна реакция е била тази на прокуратурата. Според него квадратчето също бива разпределяно при приемане на дотация.

Филип Попов изиска министърът на финансите да поеме политическа отговорност за погрешно разпределената дотация, защото било негово обвързване да реализира надзор. В началото на разискването от Българска социалистическа партия настояха в зала да участва финансовият министър Владислав Горанов.

" Той не е осъществил този надзор и по тази причина би трябвало да понесе политическа отговорност ", сподели Попов. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова сподели, че Българска социалистическа партия чете изборно закона. Тя уточни, че има техническа неточност, а не неточност при използването на закона. Стоянова показа документ, с който се разпределя партийната дотация в самата " Коалиция за България ", които от 2016 година също са получили повече пари. " Значи Българска социалистическа партия ни лук ял ни лук мирисал ", заключи Стоянова. Тя изясни, че задачата на този законопроект е текстовете да бъдат извънредно ясни - тъй че партиите да получават дотация само и единствено за действителните гласове, подадени за тяхната партия. " Това към този момент ще направи ясно и няма да има разнообразни прочити от разнообразни институции и свободни електрони на текстовете от закона ", сподели тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР