Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат пряко

...
Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат пряко
Коментари Харесай

Скок на пропан-бутана, използван в бита, ако парламентът гласува в този вид законопроектът за горивата


Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще обиден директно над 100 000 семейства и над 80 % от ресторантьорския бизнес у нас, сигнализираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан на конференция през днешния ден, 22 март. Заложените в законопроекта нови условия и регулации заплашват да унищожат един цялостен отрасъл от българската стопанска система.

По данни на асоциацията, сега на територията на България има 67 обекта, благосъстоятелност на 54 компании, от които може да се цялостни и доставя бутилиран пропан-бутан. С приемането на законопроекта, на новите условия ще дават отговор единствено 7 обекта, които освен това са благосъстоятелност на 5 компании.

„ Това ще докара до прекратяване активността на 95% от операторите на бутилиран пропан-бутан в България и е директна причина за образуването на монопол. Това ще се отрази отрицателно и на елементарния консуматор, защото може да докара до спекулативно нарастване на цената на пропан-бутана. Когато газта за битови потребности нарастне, ще се оскъпят и всички артикули и услуги, тъй като се трансформира цената на силата “, разяснява ръководителят на асоциацията Георги Палпурин.

В законопроекта не е регистрирана обществената търпимост на измененията. Не е посочено какъв брой работни места ще бъдат закрити след неизбежното преструктуриране на бранша и отпадането на 95% компаниите, които са и работодатели. Никъде не се загатва и по какъв начин това ще се отрази на потребителите и по какъв начин ще повлияе на снабдяването на труднодостъпните региони в страната.

Като един от сериозните претекстове за внасянето на законопроекта се показва битката със сивия бранш. Законотворците настояват, че данъчната събираемост от бранша ще се усъвършенства на годишна база с 1 милиард лв.. Това, обаче са данни от 2015 година, преди въвеждането на промени в закона за акцизните и данъчните хранилища за повишение на контрола и гарантиране на събираемостта. От асоциацията нямат информация регистрирани ли са постигнатите резултати и нарасналата събираемост през миналите две години.

Промените ще възпрепястват и опцията страната да упражнява действителен надзор върху бранша. Законопроекът залага условие за съществуване на най-малък размер на хранилища от 500 кубични метра. За да се източи за инспекция наличието на сходен склад, са нужни 6 влакови цистерни. За да има ефикасен надзор, е належащо складовите пространства да не надвишават размер от 50 кубични метра, защото това ще разреши в действителност ефикасен и бърз надзор от страна на страната.

От Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан подадоха през днешния ден в Народното събрание своите претекстове срещу приемането на законопроекта.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР