Промените в Конституцията следваше да се извършат от Велико народно

...
Промените в Конституцията следваше да се извършат от Велико народно
Коментари Харесай

Камарата на следователите: Конституцията трябваше да се промени от ВНС

" Промените в Конституцията следваше да се извършат от Велико национално заседание ". Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Камарата на следователите Преслава Петкова.

Според нея разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два съвета не подхожда на правилото за единение на правосъдната система, а с избора от Народното събрание (НС) на шестима членове на Висш прокурорски съвет (ВПС) се нарушава правилото за разделяне и баланс сред управляващите.

Петкова напомни, че Камарата е имала съответно предложение - трима от членовете на ВПС, избирани от Народното събрание, да бъдат магистрати - за предпочитане прокурори и следователи, с цел да се реализира баланс сред управляващите и най-малко шестима от членовете на Съвета да са магистрати.

" Това наше предложение не беше разисквано с аргумента, че с шестима от членовете на ВПС, избирани от Народно събрание и външни за системата, се целял публичен надзор върху работата на прокуратурата и следствените органи. У нас остават и в този момент опасенията, че във Висшия прокурорски съвет решаващи при взимане на решенията на новосъздадения орган ще бъдат гласовете на членовете, определени от Народно събрание ", сподели още Преслава Петкова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР