Промените в Конституцията, които направиха в края на миналата година

...
Промените в Конституцията, които направиха в края на миналата година
Коментари Харесай

Промените в Конституцията са коледен подарък, но не са достатъчни

Промените в Конституцията, които направиха в края на предходната година „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи, са коледен подарък, само че не са задоволителни за сполучлива промяна на правосъдната власт. Около това мнение се сплотиха адвокати, изготвили така наречен „ бяла книга за върховенството на закона “ в партньорство с Американската комерсиална камара в България.

Дяволът е в детайлите и с цел да докара изменението на Конституцията до същинска промяна, то би трябвало да бъде съпроводено и от други промени, с които да бъдат поправени дефицитите в правосъдната власт. В противоположен случай ще се окажат „ просто проиграна вяра “, показва преподавателят по право на Европейски Съюз в СУ „ Св. Климент Охридски “ доцент Д-р Христо Христев.

Той разказа правосъдните промени в последните седмици като петата правосъдна промяна от края на 90-те години насам.

Юристът Омуртаг Петков, ръководител на Комитет „ Върховенство на закона и законодателни промени “, акцентира, че вложителите вършат извънредно точна преценка на своето наличие или нахлуване на даден пазар през призмата на голям брой фактори, в това число върховенството на правото и опциите за бизнес развиване, необременено от непотребна администрация, липса на корупция и произвол.

В днешно време върховенството на закона е доста по-ключово за привличане на вложители от данъчната система “, допълни главният изпълнителен шеф на AmCham Иван Михайлов.

Бившият претендент за правосъден министър на „ Продължаваме промяната “ и сегашен специалист в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов разказа като положителни измененията при Висшия правосъден съвет, с които се усили делът на съдиите, определени от своите сътрудници, и разделянето му на прокурорски и правосъден съвет.

Той обърна изключително внимание на механизма, по който ще се избират членовете на прокурорския съвет, защото множеството от тях ще идват след глоба на Народното събрание. Янкулов уточни, че се крият опасности от политическо въздействие върху ръководството на прокуратурата. Това би могло да бъде редуцирано посредством метода, по който бъдат номинирани и избирани членовете на прокурорската гилдия от Народното събрание, като се избират политически необвързани фрагменти.

Сред другите тематики, които юристите са присъединили в така наречен бяла книга, са идея за нужните решения в наказателното правораздаване, в правото на благосъстоятелност и в гражданското право, където един от главните проблеми са високите държавни такси и въпроса за достъпа до правораздаване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР