Промените в Конституцията бяха приети едва преди няколко месеца, но

...
Промените в Конституцията бяха приети едва преди няколко месеца, но
Коментари Харесай

Според новата Конституция: Ето кой може да е следващият служебен премиер на България

Промените в Конституцията бяха признати едвам преди няколко месеца, само че измененията им ще бъдат приложени още в идващите дни. Според главния заков президентът Румен Радев има право да избира единствено измежду избрани персони за идващ длъжностен министър председател. Именно с него президентът ще би трябвало да сформира и служебното държавно управление.

Ето и измежду кои може да избира Румен Радев за длъжностен министър председател:

Росен Желязков, председател на Народното събрание:  Магистър е по право от Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. В интервала 1994-1995 година е поредно юрист, старши юрист, а по-късно секретар и кметски наместник в регион „ Средец “ на Столична община. От 1995 година е юрист по гражданско и комерсиално право, член на Софийска адвокатска гилдия. Бил е заместник-кмет по направление „ Законност и надзор “ на регион „ Лозенец “, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 година до юли 2009 година е секретар на Столична община.

В интервала 2011-2013 година е ръководител на Управителния съвет на Института по обществена администрация и представител на Република България в Европейския институт по обществена администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 година до 2013 година е основен секретар на Министерския съвет, а в интервала 2014-2016 година е консултант на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство.

Ръководи и взе участие в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и стратегии в областите на електронното ръководство, локалното самоуправление и локалната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по самодейността за партньорство за намерено ръководство (2011 година, 2015 г.). Координира българския принос по самодейностите, свързани с европейските политики по осъществяването на Европейската стратегия за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото обмисляне и създаването на политиките в региона на държавната администрация и електронното ръководство.

От 30 септември 2016 година с Решение на Министерския съвет е избран за ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “. 

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е избран за ръководител на Комисия за контролиране на известията, като решението влезе в действие на 15 януари 2018 година

Избран от Народното събрание за министър на превоза, осведомителните технологии и известията на 20 септември 2018 година.

Бил е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Номиниран от ГЕРБ-СДС за ръководител на 48-ото Народно заседание.

Димитър Радев, управител на Българска народна банка: Димитър Радев е шеф на Българската национална банка (БНБ) и е определен от 43-тото Народно заседание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 година, член е на Генералния съвет на Европейската централна банка, на Генералния съвет на Европейския съвет за систематичен риск и шеф за България в МВФ.

Между 1980 и 1992 година Радев заема разнообразни експертни длъжности и шеф на ръководство в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на стопанската система и планирането.

До 2001 година е заместник-министър на финансите в шест следващи държавни управления.

Помощник на изпълнителния шеф в Международен валутен фонд е сред 2001 година и 2003 година До 2006 година е консултант по оказване на експертна помощ в областта на обществените финанси в Международен валутен фонд.

До 2015 година е старши икономист/ръководител на задачи за техническо подпомагане в ръководството на обществените финанси в Департамента по фискални въпроси в Международния валутен фонд.

Между 1995 и 2002 година е бил член на Административния съвет на Банката за развиване на Съвета на Европа, а от 1998 година е неин заместник-председател; сред 1997 и 2001 година е различен гуверньор за България към МВФ и съпредседател на Икономическия подкомитет „ България – Европейски съюз ”.

Приблизително в този интервал е и съпредседател на Координационен съвет „ Министерство на финансите – Българска народна банка ”; бил е член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, както и член на Надзорния съвет на Експресбанк.

Роден е на 12 юли 1956 година в Пловдив. Магистър по стопанска система в УНСС, компетентност „ Финанси и заем ”. Специализант е в Университета Джорджтаун, в Института по външни връзки във Вашингтон.

Петър Чобанов, подуправител на Българска народна банка: Финансист и академични учител. Министър на финансите в интервала 2013 – 2014 година Преди това е бил изпълнителен шеф на Агенцията за стопански разбори и прогнози (2005 – 2009) и ръководител на Комисията за финансов контрол (2009 – 2010).

Народен представител от парламентарната група на Движение за права и свободи в XLII национално заседание, XLIII национално заседание, XLVI национално заседание и XLVII национално заседание, XLIX национално заседание.

На 26 юли 2023 година е определен от XLIX национално заседание за подуправител на Българската национална банка, направление „ Банково “.

Андрей Гюров, подуправител на Българска народна банка: Андрей Атанасов Гюров е представител на „ Продължаваме промяната “, депутат в XLVII национално заседание, XLVIII национално заседание и XLIX национално заседание, ръководител на парламентарната група на Продължаваме промяната.[2] На 26 юли 2023 година е определен от XLIX национално заседание за подуправител на Българската национална банка, направление „ Емисионно “.

Съучредител на политическа партия „ Движение Да България “. През септември 2021 година Кирил Петков го кани да се причисли към Продължаваме промяната и той го прави.

На парламентарните избори в България през ноември 2021 година, като претендент за депутат е лидер на листата на „ Продължаваме промяната “ за 1 МИР Благоевград и е определен за народен представител.  Избран е за ръководител на парламентарната група на Продължаваме промяната.

Избран за подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Емисионно ”.

Радослав Миленков, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банков контрол ”: Магистър по финанси, „ Университет за национално и международно стопанство ”, гр. София.

От 22 март 2019 е подуправител, началник на ръководство „ Банков контрол ”, и член на Управителния съвет на Българската национална банка. Избран от 44-ото Народно заседание на 22 март 2019 година с шестгодишен мандат; 

Член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган. Представител на Българска народна банка в Генералния съвет на Европейския съвет за систематичен риск. Заместник-управител за Република България в Международната банка за възобновяване и развиване, в Международната финансова корпорация, в Агенцията за многостранно гарантиране на вложенията и в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия.

От юли 2020 е член на Надзорния съвет на Европейската централна банка.

От февруари 2021 е член на Ръководния комитет в състав „ Цифрова тактика “ на Европейската централна банка.  

Димитър Главчев, ръководител на Сметна палата: икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV и XLVI национални събрания.Заместник-председател на XLIII национално заседание. От 19 април до 17 ноември 2017 година е ръководител на XLIV национално заседание.

На 28 юли 2023 година е определен от XLIX национално заседание за ръководител на Сметна палата на Република България, с мандат 7 години.

Висше обучение получава, дипломирайки се 1987 година в УНСС със компетентност „ икономист-счетоводител “. Магистър по интернационалните стопански връзки от Университета за национално и международно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран инспектор.

Горица Кожарева, заместител - ръководител на Сметната палата: Завършила е Стопанската академия „ Д.А.Ценов “ в гр. Свищов, компетентност „ Счетоводство и надзор “.

Започва работа като счетоводител в ДЗИ – Разлог през 1989 година. След това е  шеф на клон в ТС Банк АД – Банско,  заместник-главен счетоводител в „ Булгаргаз “, шеф в СИБАНК АД - офис Национален осигурителен институт, основен специалист в Националната организация за приходите.

От 13 април 2005 година до 26 януари 2011 година е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на поделение, извършващо одитите в: Министерство на защитата, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за отбрана на персоналните данни, Съвет за електронни медии, Българско национално радио, Българска национална телевизия, Българска организация за експортно обезпечаване ЕАД. 

Координатор е на активността и връзките на Сметната палата с Борда на инспекторите за НАТО. Участва в планове на Сметната палата за съдействие с ЕВРОСАЙ.

От април 2011 година до юни 2014 година е член на  Консултативния съвет на Сметната палата.

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 година още веднъж е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно поделение с обсег Народно заседание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, Българска народна банка, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши учебни заведения. Ръководи и работната група за разработване на частта „ Одити за сходство “ на Наръчника за използване на интернационално приетите одитни стандарти и одитната активност на Сметната палата. 

Тошко Тодоров, заместител - ръководител на Сметната палата: приключил е Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ – Свищов, магистър по стопанска система и ръководство на селското стопанство.

Започва работа като счетоводител. След това придобива богат професионален опит на разнообразни равнища в данъчната администрация. През интервала от 1992 година до 1999 година е поредно данъчен и Главен данъчен контрольор, Главен данъчен специалист – шеф Служба „ Събиране “, Началник на Териториално ръководство на Данъчната администрация –Добрич. От 2000 година до 2005 година е териториален шеф на Териториална данъчна дирекция – Добрич.

От януари до юни 2006 година е заместник-директор на „ Обжалване и ръководство на осъществяването “ – Варна на Централно управление на Национална агенция за приходите, а по-късно до 2008 година е основен специалист в същата конструкция на Централно управление на Национална агенция за приходите в София.

От август 2009 до май 2012 година е заместник-изпълнителен шеф на Националната организация по приходите.

От август 2012 до юни 2013 година е основен специалист – действен асистент на Главния секретар на Министерство на вътрешните работи.

От ноември 2013 година е бизнес съветник в Техра ЕООД и Бонмикс ЕООД.

На 9 април 2015 година е определен от Народното събрание за заместител - ръководител на Сметната палата на Република България.

Проф. доктор Диана Ковачева, омбудсман: приключва право в Юридическия Факултет на Софийския Университет „ Св. Климент Охридски ”, 1998 година Магистър по право на Европейския съюз (Юридически Факултет на Софийския Университет „ Св. Климент Охридски ”).

Магистър по право на Европейския съюз и правосъдна система, Университет Нанси II, Франция. Професор по интернационално право и интернационалните връзки. Доктор по интернационално право и интернационалните връзки. Доцент по интернационално право и интернационалните връзки. Владее британски, френски и съветски език 

Научен помощник в Институт за правни науки, Българска академия на науките (2000- 2001; от 2013)

Директор на Transparency International – България (2002 – 2011)

Министър на правораздаването на Република България (2011 – 2013)

Заместник-омбудсман на Република България (от 2016 г.)

Преподавател в Юридически факултет на УНСС 

Носител на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II. През 2014 година Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с медал на Британската империя за приноса и за противопоставяне на корупцията и напъните й за транспарантна и ефикасна правосъдна система. Български арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург

Елена Чернева-Маркова, заместник-омбудсман: има юридическо обучение и 30-годишна адвокатска процедура. Като дълготраен ръководител на Националното бюро за правна помощ се занимава интензивно с проблемите, свързани с правата и свободите на жителите. По нейна самодейност са основани редица нови принадлежности за възстановяване достъпа на жителите до безвъзмездна правна помощ – Национален телефон за първична правна помощ, районни центрове за консултиране взаимно с адвокатските препоръки по места, както и разширението на групите лица, ползващи безвъзмездна правна помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР