Пролетният студ тази година изплаши лястовичките и те все още

...
Пролетният студ тази година изплаши лястовичките и те все още
Коментари Харесай

Романтично завръщане на операта “Лястовичката” от Пучини

Пролетният мраз тази година изплаши лястовичките и те към момента не са пристигнали от топлите страни, само че една тяхна посестрима ще бъде в Русе напълно в точния момент!

На 24 април, понеделник, от 19 часа в Доходното здание, очаквайте едно сантиментално завръщане на операта “Лястовичката ” от Джакомо Пучини!

Вечните тематики за любовта и за трагичния житейски избор сред идеалите и неизбежността на действителната реалност, ще хвърлят в океана от страсти и героите в операта, и публиката, покорена от силата на музикалните внушения!

Над всичко обаче, се извисяват любовта и хубостта!

“Щастлив съм, че на 24 април в Доходното здание, ще имам удоволствието да се превъплътя в облика на Руджеро от операта, “Лястовичката ” на Джакомо Пучини!

Не толкоз известна, колкото другите му опери, тя сполучливо ни придвижва във време на огромни обществени, културни и стопански промени!

" Лястовичката " е написана при започване на 20 век, когато светът претърпява рационализация и индустриализация със мощни промени в публичните структури и настройки. След прецизния морал и фамилни полезности на Викторианската ера, още веднъж идва време за декадентността, разрухата и раздробяването на обществото.

В " Лястовичката " героите са разграничени сред старите обичаи и новите благоприятни условия, като постоянно се борят с вътрешни спорове и несигурност…1920-те са третото десетилетие на 20 век, наречено в Съединени американски щати „ Бурните двадесети (години) “, а във Франция “Лудите двадесети ”!

Съвсем скоро Скот Фицджералд ще напише своя разказ “Великият Гетсби ”, велико подценен във времето си, само че и оракулски.

Подобно на Великия Джей, и моят воин Руджеро е в плен на личната си заблуда във връзка с любовта, изцяло друга от суровата действителност. Провинциален по душа в разбиранията си, той търси пасторала и чара на селските девойки в куртизанките на Париж. Каква велика илюзия?!

Впускане в безумни празненства и преживяване на своите стремежи, само че в същото време конфликт със загубата на същинските си идеали!

Малко или даже повече класова битка, буржоазия против простолюдие, обществени неравенства, и не на последно място комплицираните и постоянно разочароващи аспекти на любовта. Любовта, до която всеки идва със своето минало!

Джей Гетсби на Фицджералд с изфабрикуванато си минало, Магда на Пучини с внушението си за чисто минало, а то се разпръсква като морска пяна на плажа, на който моят воин Руджеро в стила на Гетсби, и в плен на личната си заблуда във връзка с нея, й прави предложение за брак, и даже вижда нероденото им дете в фантазиите си!

“И ето ни като лодки с весла ние гребем против течението към нашето бъдеще, до момента в който то ни влачи обратно и непрекъснато ни преражда в предишното ни ”- тъкмо както във “Великият Гетсби ”! ”-

това показа тенорът Петър Костов малко преди да дебютира в ролята на Руджеро от операта “Лястовичката ” на Пучини!

Новата продукция на креативния екип на русенския оперен спектакъл, чиято премиера бе предходната есен, още веднъж ще бъде показана в цялостната си целокупност!

Действащи лица и реализатори:

Магда де Сиври – Нели Петкова

Лизет – Теодора Чукурска

Руджеро – Петър Костов

Пруние – Александър Баранов

Рамбалдо – Стоян Стоянджов

Перишо – Теодор Петков

Гобин – Догуш Атеш

Кребийон – Стилиян Цветков

Ивет – Петя Цонева

Бианка – Любомира Серафимова

Сузи – Андреана Николова

Иконом – Димитър Кюркчиев

Глас – Гергана Гарвалова

Хор и оркестър на Държавна опера - Русе

Диригент – Вилиана Вълчева

Хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани

Режисьор – Татяна Соколова

Сценография – Габриела Кърджилова

Художник костюми – Яна Дворецка

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР