Прокурорският син Васил Михайлов, който е подсъдим по осем обвинения

...
Прокурорският син Васил Михайлов, който е подсъдим по осем обвинения
Коментари Харесай

Делото срещу прокурорския син тръгва по същество на 7 април, заговори се за споразумение

Прокурорският наследник Васил Михайлов, който е обвиняем по осем обвинявания - закана за ликвидиране, три междинни и две леки телесни повреди, както и две хулиганства, е податлив на съглашение с прокуратурата. Това стана ясно по време на разпоредителното съвещание, което потегли в Софийския областен съд. 
Още по темата
От думите на юриста на Михайлов - Велин Велинов, стана ясно, че на по-късен стадий не е изключено бранителите да потърсят съглашение с прокуратурата. Велинов изиска делото да бъде върнато на държавното обвиняване, тъй като материалите не им били предявени след мярката за неотклонение " задържане под стража ". Според юриста това нарушаване би било спънка, в случай че той и клиентът му решат да търсят опция да реализират съглашение с държавното обвиняване. Защитата изиска и по-лека мярка за клиента си, който от няколко месеца се намира в ареста. Съдът обаче отхвърли изменение на мярката. 

Както съгласно прокурор Георги Иванов, по този начин и съгласно тричленния правосъден състав по делото няма нарушавания, които да бъдат спънка процесът да стартира всъщност. Съдът насрочи идващото съвещание за 7 април, като това определение може да се апелира.

Прокурор Иванов уточни, че на Михайлов и бранителите му е била предоставена опция да се срещнат с всички материали по следствието, само че те са отказали да се възползват от това свое право. Според него непредявяването на материалите не е значително процесуално нарушаване, за което има и процедура на Върховния съд. Като посочи, че щом делото е в правосъдна фаза, бранителите могат да се срещнат с материалите по него във всеки един миг. 

Пред съда Васил Михайлов сподели, че се съгласява с всичко, казано от юриста му, помоли за по-лека мярка и посочи, че не е нарушил домашния си арест, който му беше натрапен преди време. " Няма по какъв начин да наруша нещо, което не съм почнал да извършвам ", уточни той. Михайлов изясни, че преди да влезе в дома си и да стартира домашният му арест, не знаел, че не може да отиде до прилежащия тротоар. 

" На този стадий не мислим въобще за съглашение. Има опция да водим диалог, само че не утвърждаваме това, че се приказва за хулигански подбуди, с цел да се повдига обвиняване за тежко закононарушение, което планува от две до 10 години затвор. При това състояние сме лимитирани в диалога, който бихме могли да водим за размера на наказването при съглашение ", разяснява пред публицисти юрист Велинов. 

Прокурор Георги Иванов пък съобщи пред медиите, че съгласно него не е вид от обвиняването да отпаднат тежките квалификации. Той изясни, че съглашението изисква с изключение на единодушието на подсъдимия и прокурора , по този начин и на частните обвинители, като най-после бъде утвърдено от съда. " Споразумението има своите преимущества, по този метод всички потърпевши ще получат извънредно бързо правораздаване, ще бъдат спестени големи разноски за страна. Аз, вероятно, бих се съгласил на съглашение, само че зависи от параметрите му, такова обаче не е обсъждано все още ", сподели Иванов.

По делото има 11 потърпевши, като трима желаеха от съда да бъдат конституирани като цивилен ищци . Два от исковете са за 10 хиляди лв., а един - за 20 хиляди лв.. Съдът обаче отхвърли да допусне исковете, с цел да не се утежнява процесът, само че конституира ищците като частни обвинители. От деветима очевидци през днешния ден се яви единствено един - 20-годишният Кевин Каров, който сподели, че няма искания към Михайлов. Каров се води и потърпевш по едно от закононарушенията в обвинителния акт.

По думите на юрист Велинов случаите с Михайлов, във връзка с тримата потърпевши, конституирани като страни по делото, са били предизвикани от тях и са се случили поради " персонални търкания ". " Не споделям, че е жертва, само че споделям, че е бил предизвикан и е имало персонални претекстове ", добави още юристът.

В днешното съвещание правосъдният състава реши още, че е нужен авариен арбитър, който да участва на идващото съвещание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР