Прокурорската колегия на ВСС се събраха на извънредно заседание.Кадровиците ще

...
Прокурорската колегия на ВСС се събраха на извънредно заседание.Кадровиците ще
Коментари Харесай

На живо: ВСС избира и.д. главен прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събраха на изключително съвещание.

Кадровиците ще вземат решение кой да извършва функционалностите на основен прокурор до избирането на титуляр.

Точката за назначение на изпълняващ функционалността на основен прокурор влезе като точка първа в днешното съвещание.  Като втора точка кадровиците ще прегледат постъпилото искане Пламена Цветанова, която моли да бъде освбодена от длъжността зам.-главен прокурор.

Според Огнян Дамянов Прокурорската гилдия е способена да реши въпросът кой ще заеме краткотрайно постта на основен прокурор. По думите му най-подходящата фигура е някой от неговите заместници.

Огнян Дамянов съобщи, че би трябвало да бъдат посочени критерии, по които да бъде определен изпълняващ функционалността на основен прокурор. И добави, че изпълняващият длъжността основен прокурор би трябвало да бъде избран по старшинство. Той като ръководител на КАК рапортува стажа, ранга и длъжността на всеки един от заместниците. Всеки един от тях има служба и сан равни. Сарафов от 2013 година е бил заместител на основния прокурор, а от 2017 и началник на Национална следствена служба, а останалите са по друго време 2020 година Най-дълго на съответната служба има Сарафов, след това била Красимира Филипова, след нея Десислава Пиронева, след това Пламена Цветанова, а след нея Даниела Машева. Трябвало обаче да го питат дали е съгрласен.

Според законовите разпореждания това би трябвало да бъде заместникът с най-вече стаж. И уточни, че първият, който би трябвало да бъде свикан е в Борислав Сарафов.

Пламен Найденов съобщи, че трябва да има единодушие от всички зам-главни прокурори. На друго мнение беше Йордан Стоев. „ Ние би трябвало да се спрем на името и тогава да поканим сътрудника, който да съобщи единодушие. Не смятам за належащо да се желае единодушие от лице, което няма да бъде препоръчано “ , сподели още той. Калина Чапкънова предложи да излязат в отмора, по време на която да се свържат със заместниците на основния прокурор. 

След почивката главният секретар на Висш съдебен съвет съобщи, че Борислав Сарафов е декларирал предпочитание да взе участие в съвещанието. Десислава Пиронева също е заявила готовност да се включи в днешното съвещание. Даниела Машева също желае да се включи в процедурата за краткотрайно изпълянващ длъжността основен прокурор, само че сега няма опция да се яви на съвещанието, тъй като е в отпуск. Красимира Филипова пък не желае да взе участие в процедурата.

Пламен Найденов напомни, че против Борислав Сарафов има два сигнала във Върховен касационен съд по механизма за следствие на основния прокурор, както и инспекция в Инспектората. Т ой предложи Даниела Машева за изпълняващ длъжността основен прокурор.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР