Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна дисциплинарни производства

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна дисциплинарни производства
Коментари Харесай

Започват дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Осемте джуджета

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) стартира дисциплинарни производства против трима прокурори, свързани със случая „ Осемте джуджета “.

Става дума за Димитър Франтишек Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в Специализираната прокуратура.

През ноември министърът на правораздаването в служебното държавно управление Иван Демерджиев предложи на прокурорската гилдия да стартира дисциплинарни производства против тримата магистрати поради техни дейности, разказани в журналистическото следствие „ Осемте джуджета “ на Антикорупционния фонд.

То разкрива, осъществена от някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора си Еврото, със съдействието на някогашния началник на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Според сигнала на някогашния правосъден министър, представен от уеб страницата, става дума за „ много неприятни дейности, осъществени в болнично заведение с разрешението и глобата на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са правили разпоредителни покупко-продажби “.

Това изложение съответствува с изказванията на предприемача Илия Златанов, който твърди, че е жертва на схемата за заграбване на бизнес.

В поредност изявленията пред Антикорупционния фонд той споделя, че е бил заставен да трансферира бизнеса си в столичната болница „ Лозенец “ в миг, когато сина му Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лекуване, до момента в който се намира в ареста. Според разказите на бащата влошеното здраве на сина е употребявано, за бъдат двамата изнудвани.

През ноември Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) образува инспекция по случая „ Осемте джуджета “. Бяха извършени редица разпити, в това число и на Петьо Петров, а някогашният министър на вътрешните работи Младен Маринов беше махленски във връзка със случая.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР