Прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в Министерството на културата. Очаква

...
Прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в Министерството на културата. Очаква
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата

Прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в Министерството на културата.
Очаква се да бъде конфискувана документи, обвързвана с изнесените от депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева данни.По-рано през днешния ден тя популяризира аудиозапис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов, че като заместник-министър през 2016 година е желал да спести на изпълнителя на ремонта на Ларгото 700 000 лв. неустойки поради забавянето на ремонта.
Самият Банов беше безапелационен, че опростени пари няма, и съобщи, че е рекетиран. Той уточни името на Ангел Ангелов, който е бил шеф на дирекция „ Европейски стратегии и планове " в Министерството на културата, и е бил уволнен.
Банов сподели на медиите искова молба от Министерството на културата към компанията реализатор на ремонта за закъснение и неизпълнени действия за 750 000 лева, като по думите му сега текат правосъдни каузи. Според него публикуваният аудиозапис е монтаж. Министърът се закани, че ще съди всеки, който може "по трасето " Проверката на прокуратурата би трябвало да завърши в период до 2 месеца, като има алтернатива за удължение с още 1 месец.
Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушавания, осъществени от министъра на културата Боил Банов и други лица, съгласно нас сочат за вероятно осъществено закононарушение по работа и занемареност, съобщи на брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.
Предстои проверяващите да изземат цялата документи по случая и да посетят министър Банов, който ще бъде разпитан. Арнаудова изясни, че още през днешния ден ще стартират разпити на хора, които имат отношение по случая с построяването на Ларгото и последващите дейности на Министерството на културата, показани от Елена Йончева.
„ Изнесените от нея записи на диалози биха могли да се употребяват като годно доказателство, само че защото не са правени в изискванията на СРС, би трябвало да се назначи експертиза, която да откри наличието, участниците и авторството им ", разясни представителят на основния прокурор.
„ Когато прослушахме записите, разпознахме гласове на хора, които считаме, че са създатели на изказванията, разказани в този запис. Ще ги поканим да дадат пояснения. Самият запис ще бъде подложен на експертен разбор ", добави Арнаудова.По думите й неподаването на сигнал е укоримо държание, само че не всяко такова е закононарушение от общ темперамент. Така тя разяснява дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е алармирал органите на реда, откакто е знаел за осъществени нарушавания.
Арнаудова посочи, че в случай че този чиновник се тормози за здравето си или ситуацията си в обществото, ще бъде обезпечена неговата сигурност.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР