Прокуратурата започва обзор на неверните политически твърдения. Това е основното

...
Прокуратурата започва обзор на неверните политически твърдения. Това е основното
Коментари Харесай

Прокуратурата ще громи фейкнюз. Правителството: Дължите отчетност на обществото

Прокуратурата стартира преглед на " погрешните политически изказвания ".

Това е главното от изказване през днешния ден на зам.-главния прокурор Десислава Пиронева (един от 5-имата заместници на Иван Гешев).

Пиронева разгласи имената и цитати от първите включен в този " преглед на срама ". Няма да повярвате - първият посочен в първия преглед бе Христо Иванов.

Цитатът му е:

" Фактологията към " Барселонагейт " е известна от години, само че чакам следващото замитане под килима. "

Коментарът през днешния ден на Десислава Пиронева бе, че Специализираната прокуратура " неведнъж е предоставяла информация " по този случай - и че по досъдебното произвеждане се правят дейности. Както и че всеки български жител можел да се запознае посредством инспекция в интернет(не стана ясно какво става с превода на 200 страници, който бе разгласен тъкмо преди месец и половина за основен за следствието на " Барселонагейт ". Това стана на 15 февруари, а езикът не е рядко произношение от покрайнините на Вануату, а испански, б.р.).

Под № 2 в първия бюлетин на Прокуратура на Република България влезе Надежда Йорданова (по-късно бе повторена), под № 3 Кирил Петков, след това Асен Василев, а Христо Иванов " взе участие " общо още 3 пъти във " подправения преглед ".

" Прокуратурата регистрира голям брой офанзиви (в кавички) имащи политически темперамент, насчонени против правосъдната власт и вчестност прокуратурата ", изчете Пиронева.

Като също такава " подправена вест " бе представено изявление на Бойко Рашков - че държавното обвиняване не желае да разпита Васил Божков като очевидец за подкупа посредством видеоконферентна връзка.

Всъщност истината е, че Прокуратура на Република България разгласи, че подхваща стъпки към разпита му - това стана в края на предходната седмица, тъкмо 2 година и 4 месеца след изгубването на Божков в Дубай.

Освен това Прокуратурата не Република България била " съгласна напълно " с премиера Кирил Петков - че не би трябвало да има никаква приемливост към корупцията. И че никой не е над закона.

Но въпреки всичко Пиронева позволи, че:

Атаките против прокуратурата и обособени прокурори е евентуално да целят нейното преодоляване.

Заместничката още веднъж повтори новия лайтмотив на шефа си Гешев - че прокуратурата сега е " първата и, за жалост все по-често, последната бариера сред беззаконието и българските жители " (не стана ясно какво се е случило с българския съд да вземем за пример и с какво се занимава, б.р.).

" Прокуратура на Република България ще опита да обобщава клеветите от последно време. И да изнася обективно информации, тъй че жителите да си вадят заключения ", заключи потребността от новия бюлетин през днешния ден Пиронева.

Докато тя изчете написания текст, откъм гърба компания й правеха още двама от зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Борислав Сарафов.

Изявлението, обещаващо цялостна бистрота и изясненост, приключи с " Приятен ден " - въпроси не бяха позволени. Целия текст на изказването може да вдите или във видеото по-долу:



По-късно денем й отговори шеф кабинета на премиера Петков Лена Бориславова. Тя на собствен ред сподели, че в обществото има " остро чувство за липса на правдивост ".

" Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в комфортна бухалка ", потори тя.

Бориславова разгласи - назад на казаното от прокуратурата, че съществена причина за неприемане в началото на нашия План за възобновяване и резистентност е била неналичието на решителни поръчки за промени отностно отчетността и отговорността на основния прокурор (прокуратурата до през днешния ден - в това число и в актуалното изказване, твърди, че това не е правилно, б.р.).

Според нея връщането на доверието в съда и прокуратурата е бил главен приоритет на Политическа партия и подсети че Министерският съвет към този момент е контактна точка за подаване на сигнали директно към Европейската прокуратура.

Българската изпълнителна власт няма да се откаже ", обви ориславова. И сподели, че на собствен ред от на следващия ден ще стартира да действа подстраница към уеб страницата на Министерски съвет, на която ще се осведоми за законодателната активност, по какъв начин жители могат да подават сигнали към Европрокуратурата, както и за други вести, свързани с правосъдната промяна.

Като образец за " удивлението " им от българската прокуратура тя изреди да вземем за пример по какъв начин повече от 2 години тя не е поискала да разпита " лице, готово да даде показания за осъществени закононарушения и корупция ".

" В същото време за по-малко от 2 часа българската прокуратура съумя да открие досъдебно поризводство против вицепремиер за присъединяване в диалог, в който той не е взел участие и който не се е състоял ", сподели Бориславова.

По мотив писмо от Специализираната прокуратура да провителството (явно изпартео в изблик на възприятие за комизъм, б.р.) - да им изпратят лист с лица, които имат право да проверяват, Бориславова разгласи, че няма по какъв начин да стане.

" Ако прокуратурата има остарели привички - ги поканвам най-учтиво да не ни ги постанова посредством такива писма ", съобщи още.

Тя изрази " своята вяра ", че държавното обвиняване ще стартира да работи дейно, както и в осъществяване на своите конституионни пълномощия, " които стартира да осъзнава ".

"... Както и че ще покаже на българското общество освен конференции, а ще регистрира достижения и реултати. "

Бориславова приключи, че прокуратурата не помни че е освен самостоятелна, само че и " дължи отчетност на българския народ ".

" И когато проумее това, може би в действителност ще стане " вярната бариера " сред беззаконността и българсокото общество. "



Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР