Прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу

...
Прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Мъж отива на съ заради костенурка от защитен вид

Прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт против Росен Георгиев, тъй като държал и желал да продаде костенурка от предпазен тип, заяви пресцентърът на държавното обвиняване.

Георгиев ще дава отговор пред магистратите за това, че на 28 юни 2017 година пред столичен търговски център в нарушаване на Закона за биологичното многообразие, държал шипоопашата костенурка, която е предпазен тип.

Пет дни по-рано свидетелка по делото прочела в интернет уебсайт публикация за продажба на сухоземна костенурка с посочена цена от 199 лева Тъй като не могла да разбере дали е от предпазен тип, тя уведомила по телефона непринуден помощник към неправителствена организация за отбрана на животните и му препратила обявата.

Сътрудникът разгледал оповестената в уеб страницата фотография на костенурката и незабавно схванал, че е от предпазен тип. Още на същия ден се свързал на подадения телефон с обвинения и изискал още няколко фотоси на костенурката, които Георгиев му изпратил посредством мобилно приложение. Двамата се уговорили сътрудникът да закупи костенурката, като си определили среща на 28 юни 2017 година пред столичен мол. Веднага след този диалог, сътрудникът се свързал с шеф на отдел в Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) и го уведомил за уговорената среща с обвинения.

Началникът на отдела изискал подпомагане от Столична дирекция на вътрешните работи за определяне на предпазеното животно.

На ангажимента на 28 юни 2017 година участвали сътрудникът от неправителствената организация, старшият специалист от Регионална инспекция за опазване на околната среда и двама служители на реда. След като обвиненият извадил костенурката от клетка сътрудникът и старши специалистът я разгледали и незабавно се убедили, че същата е от предпазен тип.

След като полицейските чиновници задържали Георгиев, бил направен протокол за непринудено предаване, с който обвиненият предал костенурката. Още същия ден костенурката била настанена в столичната " Зоологическа градина ".

Изготвената в хода на следствието съдебно-природозащитна експертиза е открила, че предадената костенурка е с тип " шипоопашата " от женски пол, полово зряла, с научно название на типа " Testudo Hermanni Gmelin ". Същата е оповестена за предпазена според Закона за биологичното многообразие.

За закононарушението по по този начин повдигнатото обвиняване законът е планувал наказване затвор до 5 година и санкция в размер от 5 до 20 хиляди лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР