Прокуратурата в Стара Загора чака резултатите от нови експертизи, за

...
Прокуратурата в Стара Загора чака резултатите от нови експертизи, за
Коментари Харесай

Прокуратурата чака експертиза, за да повдигне по-тежко обвинение за насилието над жена в Стара Загора

Прокуратурата в Стара Загора чака резултатите от нови експертизи, с цел да уточни обвиняването против обвинения за нападението над 18-годишна жена в Стара Загора. Това заяви наблюдаващият прокурор Жанета Недкова на брифинг в неделя.

Прокуратурата отхвърли обвиняванията в закъснение на следствието и сподели, че по случая се работи предпочитано.

В петък и оповестиха за нападението над 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож от някогашния си другар. Случаят е от края на юни, само че до момента не беше обществено прочут.

Два дни след нападението от 26 юни Районната прокуратура в Стара Загора е повдигнала на 26-годишният Г. Г. обвиняване за причиняване на междинна телесна щета. Окръжният съд в Стара Загора обаче е отменил непрекъснатия му арест и той беше на независимост до неделя, когато беше арестуван още веднъж по друго обвиняване.

Окръжния съд в Стара Загора изясни решението си със съдебномедицинска експертиза, която съгласно магистратите гласи, че потърпевшата е претърпяла лека телесна щета, а не междинна, както твърди прокуратурата. Леката телесна щета се проверява по тъжба на потърпевшия, а не по общия ред. Съдът уточни, че при такива случаи не се плануват ограничения за неотклонение като непрекъснат арест.

Наблюдаващият прокурор по случая Жанета Недкова сподели в неделя, че първата експертиза по случая “не е напълно безапелационна ”.

Тя сподели, че е назначена нова експертиза, която ще би трябвало да даде отговори на няколко въпроса - дали потърпевшата е изпаднала в безсъзнание поради претърпените пострадвания, дали е имала животозастрашаваща загуба на кръв и дали е обезобразена. Всяко от тези положения би значело, че тя е претърпяла междинна телесна щета, а не лека.

“Тоест стигаме до няколко междинни телесни повреди, които чакаме да бъдат в заключенията от експертизите. Тогава обвиняването ще бъде прецизирано, ще бъде повдигнато ново обвиняване ”, сподели прокурор Жанета Недкова.

“В този случай наказванията са доста по-високи, а не както при елементарна междинна телесна щета - когато е с особена свирепост е от 2 до 10 години. ”

Освен това експертизата ще би трябвало да откри дали пострадванията са нанесени “с особена свирепост ”. Това още веднъж би значело, че закононарушението не се проверява единствено по тъжба на потърпевшия, а с присъединяване на прокурор, а обвиненият може да бъде арестуван за непрекъснато в ареста.

Наблюдаващият прокурор не сподели на коя дата е назначена новата експертиза.

След като казусът стана обществен, Районната прокуратура заяви, че, които да ускорят следствието.

Това стана на фона на рецензии към обвиняването, че е забавило следствието.

Районния прокурор Таня Димитрова сподели в неделя, че тя е разпоредила основаването на екип от прокурори. Тя изясни решението си с това, че наблюдаващият прокурор, който първоначално е поел случая, сега е в заплатен годишен отпуск. Димитрова отхвърли изказванието, че това е забавило следствието.

“Мога да ви кажа, че по това дело е работено - ритмично, ежечасно, ежеминутно ”, сподели по време на брифинга в неделя окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов . “Работено е предпочитано, и то не от няколко дни, а от един месец. ”

В неделя упрекнатият за нападението - за опасност за ликвидиране на потърпевшата в дните преди нападението.

Разследващите са разбрали за заканите в събота, 29 юли. Тогава потърпевшата е била на разпит в полицията, стана ясно още на брифинга.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР