Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г.

...
Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г.
Коментари Харесай

Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г.

Прокуратурата в Шумен разгласи най-важните си каузи за 2018 година Шест са тях, по които институцията е осъществявала управление и контрол, са със важен публичен интерес. 

Едно от тях е делото за влаковата злополука в село Хитрино, по което прокуратурата притегли към наказателна отговорност за закононарушение по член по чл.343, алинея 4, по отношение на алинея 3, б. " б “ от Наказателен кодекс двамата машинисти. За злополуката от 10 декември 2016 година, при която дерайлира влакова  комбинация и по несъобразителност беше породена гибелта и телесни повреди на повече от едно лице, както и огромни материални вреди, през предходната година в Шуменския областен съд стартира правосъдното разследване, което ще продължи и през тази година.

По досъдебното произвеждане на специфичен доклад, водено против частния правосъден реализатор Асен Т. за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, към този момент има неоправдателна присъда. Тя е протестирана от Окръжната прокуратура в Шумен пред Апелативния съд поради признаването на подсъдимия за отговорен за длъжностно заграбване, само че по член 202, а не по член 203 от Наказателен кодекс, както и поради явната неправда на наложеното условно наказване.   

Сред триумфите на прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен е и делото за четворното ликвидиране в Каспичан. Само за три месеца следствието против обвинения Петър П. беше завършено и той беше предаден на съд за умишленото ликвидиране на четирима свои родственици, осъществено по изключително непосилен метод и с особена свирепост. На 20 февруари тази година при изискванията на кратко правосъдно разследване Шуменският областен съд произнесе 30-годишна ефикасна присъда за отговорния за четворното ликвидиране 63-годишен мъж.

Три каузи за държане за разпространяване на наркотични субстанции, както и за производството им белязаха работата на прокурорите и проверяващите през 2018 година в Шумен. В местността Тунесец край Велики Преслав и в шуменското село Кочово бяха открити като причинители на две закононарушения, свързани с наркотични субстанции, двама мъже, които без съответно позволение държали за разпространяване 13, 268 кг марихуана на стойност над 50 000 лева и засели и отглеждали 705 растения от рода на конопа.

Двамата обвинени подписаха съглашения с прокуратурата, които съдът утвърди, и по силата на които им бяха наложени санкции 2 години за единия и санкция от 5000 лв. и 1,8 год. за другия и санкция в размер на 40 000 лв..

При разбиването на втора наркооранжерия  край село Хан Крум бяха открити 551 растения коноп. За закононарушението бе упрекнат и арестуван под стража В.В. Обвинителният акт против ветеринарния доктор Кр. К., отглеждал и държал за разпространяване над 80 кг марихуана, към този момент е импортиран в Шуменския областен съд.  

През 2018 година прокуратурите в Шуменския правосъден регион са работили в изискванията на устойчива натовареност, съобщи в отчетния си отчет административният началник на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева. Причина за това са незаетите места за обвинители, което рефлектира и върху по-високата натовареност на прокурорите. Кадровият недостиг обаче се компенсира с  добрата организация и персоналната мотивация за работа на прокурорите в региона.

През 2018 година са импортирани общо 746 прокурорски акта от прокурорите от региона, включително обвинителни актове, съглашения, постановления по чл.78а от Наказателен кодекс и предложение по чл.83б от Закон за административните нарушения и наказания. Предадени  на съд са общо 784 лица.  През отчетната 2018 година общият брой на наказаните и глобени лица с влезнал в действие правосъден акт е 753.

Гости на отчетното заседание на  прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав  бяха заместникът на основния прокурор Пенка Богданова, завеждащата отдел във ВКП Славка Славова и административният началник на  Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР