Прокуратурата стяга редиците и минава в режим на активна отбрана,

...
Прокуратурата стяга редиците и минава в режим на активна отбрана,
Коментари Харесай

Прокуратурата в контраофанзива: проверява за престъпления Борисов, Мария Габриел и двама от своите


Прокуратурата стяга редиците и минава в режим на дейна защита, стана ясно минути преди протяжната конференция на Иван Гешев.

Има сигнали с изказвания за корупция и корист с власт против Б.Б. – ръководител на политическа партия, различен с изказвания за употребявано общинско жилище в София от някогашен член на Европейския парламент – М.Г. и други два с изказвания за противоправни дейности на членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет – К.Ч. и Г.К., оповестиха от Върховната касационна прокуратурата (ВКП), представена от правния уебсайт.

Макар известието да е единствено с букви, e ясно, че става дума за водача на ГЕРБ Бойко Борисов, претендента за министър председател на партията и досегашен еврокомисар Мария Габриел и двама от подписалите предлагането за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор членове на Висш съдебен съвет – Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

От ВКП допълниха, че има и сигнал, съдържащ изказвания за пренесени при започване на 2021 година през границата на страната към непозната страна големи суми в български левове посредством потребление на летателни средства на Държавен авиационен оператор („ Авиоотряд 28 “).

Освен това сигналът с изказвания за корупция против Борисов, се отнася и до „ някогашен министър с букви М.Н. и други лица “. Вероятно става дума за някогашния аграрни министър Мирослав Найденов.

Всички те са импортирани във ВКП предходната седмица, а подателите им са разказани от прокуратурата като „ жители “, „ съдружие “ и „ гражданско съдружие “.

С оглед публичната значителност на случаите, по тях се правят персонални инспекции от прокурори при ВКП. В взаимозависимост от спецификата на въпросите и в сходство със закона ще бъдат осъществени всички нужни дейности за изясняване на изнесените изказвания, в това число и условие на информация от КПКОНПИ, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП и други министерства и ведомства “, оповестяват още от държавното обвиняване.

Освен това във ВКП се прави и друга персонална инспекция. Тя е за изнесените от Иван Гешев данни на конференцията му от 15 май за осъществена търговия с въздействие и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. По този мотив в петък – 19 май, са били снети пояснения от основния прокурор.

Миналия понеделник Иван Гешев съобщи, че е получил завоалирано предложение от името на „ лицето Бойко Методиев Борисов “ за посланически пост, че негов другар, непосредствен до ГЕРБ му се обадил да му каже, че Борисов се интересувал от фамилията му. Освен това основният прокурор разясни, че откакто научил за думите на претендента за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел, че първата работа на правосъдния ѝ министър ще бъде да изиска отстраняването му, обвинител №1 се обадил на своя другарка политик (Десислава Атанасова), която изразила удивление от думите на Габриел.

От известието излиза наяве и че през днешния ден Гешев е дал пояснения по инспекцията, която прави Софийска градска прокуратура (СГП) по сигнала на заместника си и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов – за прилагане въз основата на държавното обвиняване в „ Боровец “ за персонални цели, запис на собствен диалог с члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев и оказано от Гешев въздействие върху наблюдаващия прокурор по следствието „ Барселонагейт “, обвързвано с къщата в Барселона, за която се твърди, че е на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Директорът на Национална следствена служба споделя, че каузи се държат на трупчета за политически шантаж.

Междувременно се чака този четвъртък Висш съдебен съвет да се произнесе по допустимостта на настояването на шестима членове на Прокурорската гилдия за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор. Вносители са Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова и Йордан Стоев.

Предложението им е обвързвано с гърмежа до кортежа на Гешев, случил се на 1 май. Няколко дни по-късно Борислав Сарафов съобщи, че по устното предписание на основния прокурор, на място е бил израелски специалист.

Според кадровиците това е тежко нарушаване на служебните отговорности, тъй като основният прокурор е дал устно предписание по дело, по което е потърпевш и се чака да бъде разпитан, а от друга израелският специалист няма никакво процесуално качество и не би следвало да е там.
Прокуратурата: „ Барселонагейт “ не е „ на трупчета “, превеждат се материали
Разследването „ Барселонагейт “, обвързвано с двата скъпи парцела в Барселона, за които се твърди, че са свързани с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, не е „ на трупчета “, а се превеждат постъпили от чужбина материали.

Това оповестиха през днешния ден от прокуратурата, откакто предходната последната седмица зам.-главният прокурор Борислав Сарафов сезира държавното обвиняване за оказано от основния прокурор Иван Гешев въздействие над наблюдаващия делото прокурор. Самият Гешев пък сподели преди този момент, че е получил известие от прокурор, който му споделил следното: „ Здравей, Иван. Сарафов е споделил на еди кой си, той на еди кой си, той на еди кой и той ми сподели, че до петък би трябвало да приключа делото „ Барселонагейт “. След това основният прокурор изясни, че се обадил на наблюдаващия прокурор от Върховната касационна прокуратура, който е споделил, че не може да завърши делото до септември по ред процесуални аргументи и си работи по закон.

В тази връзка през днешния ден от прокуратурата припомниха, че в последните две години следствието е водено в спецпрокуратурата – до нейното закриване, като е било на специфичен контрол от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и от закритата Апелативна профилирана прокуратура.

Сега то се управлява от градската прокуратура, която уведомявала ВКП за развиването, както и с цел да бъде предоставяна информация по него на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE).

„ Видно от последните постъпили информации от СГП, по делото се правят преводи на предоставени от способените органи на други страни голям размер документи, въз основа на които следва назначение на съдебно-счетоводна експертиза и осъществяване на спомагателни разпити на редица очевидци “, обявиха от прокуратурата и подчертаха, че делото не е „ на трупчета “, а такива твърдения  целят да осуетят следствието и „ да обслужат нелегитимни политически ползи “.

Разследването стартира, откакто преди 3 години изданието „ Периодико “ разгласява информация, че управляващите в Каталуня проверяват дали тогавашният български министър председател Бойко Борисов е обвързван с интернационална скица за пране на пари, при която в Испания са влезнали 5 млн.евро през записаните там компании Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени първокласен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая парцелите бяха продадени от някогашната манекенка и фамилията ѝ.

След година управляващите прекратиха своето следствие с претекста, че в България то е по-напреднало, а предходната година стана ясно, че са получени материали от Испания, като ставаше дума за 219 страници. Сред тях имаше и информация от Испания, съгласно която има доказателства за прането на пари. През цялото време пък Бойко Борисов отхвърля да е имал в миналото парцели в Барселона.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР