Прокуратурата сезира Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на

...
Прокуратурата сезира Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на
Коментари Харесай

Три министерства подхващат незаконните строежи на плажовете Смокиня и Каваци

Прокуратурата сезира Министерство на районното развиване и благоустройството, Министерство на околната среда и водите и Министерство на туризма да подхващат нужните дейности поради нерегламентираното строителство на плажовете " Смокиня-Север " и " Каваци-Юг ".

На 12 април тази година Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира след изявления в медиите по отношение на разораване на пясъчна линия на плаж " Смокиня " в община Созопол. Бяха предоставени инспекции предотвратяването на нарушавания и запазване на предпазените обекти в предпазените територии.

При инспекциите бяха открити административни нарушаване, наложени бяха наказания и бе формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение.

Въз основа на констатациите Окръжната прокуратура в Бургас посредством ВАП сезира Министерство на регионалното развитие да уточни законоустановени дейности по реда на Закон за устройство на територията по отношение на установените и осъществени нерегламентирани строителни действия на територията на плажната линия на морски плаж " Смокиня -север " и " Каваци-юг ".
 Нова инспекция за плажа
Нова инспекция за плажа " Смокините-север "

Ще се ревизира дейноста на концесионера

Министерство на регионалното развитие пък би трябвало да предприеме дейности по премахването на преместваеми обекти, осъществени по издадени позволения за слагането на преместваеми обекти, невлезли в законна мощ, а Министерство на регионалното развитие би трябвало да реши дали са взети съответни ограничения, относими към осъществяване на отговорностите, произлизащи от законовата наредба по отношение на преместваемите обекти. Трябва да се реши спазени ли са нормите за присъединение на производители и клиенти на електрическа сила към преносната или към разпределителната електрическа мрежа , касаещи преместваемите обекти на територията на морски плаж " Смокиня ", който попада под юрисдикцията на община Созопол.

Прокуратурата сезира Министерство на околната среда и водите да уточни законосъобразността на осъществяваните действия на плажната линия на морски плаж " Смокиня-север " и " Каваци-юг " в Созопол. При посочените нарушавания би трябвало срочно изговаряне от страна на Министерство на околната среда и водите за съществуването на хипотезите на Глава шеста от Закон за защитените територии - чл.78 и 79 и 81, както и по чл.155, ал.2 Закон за опазване на околната среда - налични учредения за предоставяне на наставление за прекратяване на съответни действия, които повреждат територията на морските плажове " Смокиня-север " и " Каваци-юг ", попадащи в рамките на предпазена зона.
 Премахват нелегално заведение за хранене на плаж
Премахват нелегално заведение за хранене на плаж " Каваци-юг "

Няма позволение от основния проектант на Созопол

Министерството на туризма би трябвало да уточни одобряването на нова скица за слагането на преместваеми обекти и уреди на територията на двата плажа. Ведомството би трябвало да наблюдава по какъв начин се съблюдават договорите за концесия на морските плажове " Смокиня-север " и " Каваци-юг ".

Информацията за подхванатите дейности, с които са ангажирани трите министерства, би трябвало да се заключи в отчет и да се изпрати на ВАП и Окръжната прокуратура в Бургас до 23 юли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР