Прокуратурата и службите да проверят дали зад фалшивите инвалидни пенсии

...
Прокуратурата и службите да проверят дали зад фалшивите инвалидни пенсии
Коментари Харесай

Зад фалшивите ТЕЛК стоят ли партии, пита ДБГ

Прокуратурата и службите да ревизират дали зад подправените инвалидни пенсии стоят парламентарни партии. Това желаеха от Движение " България на жителите ".

Според тях, п олитически партии покровителстват измамите с инвалидните пенсии, с цел да си обезпечават гласове и пари за идните избори . От придвижването питат Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата - за какво се лимитират до медиаторите, а не работят по версията за политически чадър над кражбите за милиони .

От партията напомнят, че съгласно формалните данни на Национален осигурителен институт от 2000 година до през днешния ден броят на инвалидните пенсии се е нараснал с 600 хиляди . При намаляващо население пенсионираните заради общо заболяване се усилват с 22 хиляди души годишно. Само през 2018 година Национален осигурителен институт е изплатил 1,7 милиарда лева за инвалидни пенсии, при 244,2 млн. лева разход от бюджета през 2000 година

Според тях данните илюстрират национална мрежа, посредством която от парите на данъкоплатците се отклонява т към 1 милиарда лева годишно към не-инвалиди . За да продължава толкоз години, над схемата е разпънат политически чадър, безапелационни са от ДБГ.
 Ивайло Спиридонов: Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите
Ивайло Спиридонов: Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите

За 4 месеца са издадени над 200 подправени ТЕЛК решения

Повод за мнението на ДБГ са случаите с разкрити незаконни групи, които издават подправени медицински удостоверения .

Те подчертават на обстоятелството, че съгласно информацията на Министерство на вътрешните работи хванатите във Варна сирийци са уреждали подправени решения за ТЕЛК единствено на турско-говорящи . Последните акции против групи за източване на инвалидни пенсии са били в смесени етнически региони, каквито са Силистра и Разград , както и измежду преобладаващо ромско население, както в тази ситуация в Долна Баня.

Не е ли време да светне синята лампа за политиците, които пренасочват парите за инвалидите към партийните си каси , питат реторично от партията.

От ДБГ упорстват за секване на фалшификациите посредством неотложно въвеждането на електронно здравно досие за всички българи . Обещаният от ръководещите през август 2018 година указател на хората с увреждания се оказа неистина, акцентират от партията.

Пет години по-късно ГЕРБ не престават да отхвърлят да решат казуса, с което потвърждават, че са част от него, допълват от Движение " България на жителите ".

Припомняме, в понеделник, 18 февруари, над 10 лекари бяха задържани при при интервенция на ГДБОП във Варна.

Медиците са взели участие в схеми за издаване на подправени решения на ТЕЛК.

На 19 февруари стана ясно, че в две банкови касети на двама лекари във Варна са открити над 1 600 000 лева В едната касетка са открити близо 1.4 млн. лева, а в другата - 280 000 лева

Организираната незаконна група била от 6 души. От тях петима са лекари, измежду които са травматолог, ренгенолог и кардиолог. Шестият не бил доктор. Той е брат на един от медиците. Двамата са сирийски жители, със фамилии в страната и с българско поданство .

Фалшивите ТЕЛК-ове във Варна се търгували на стойност 1 500 - 2 500 лева Посредниците за издаване на подправени медицински документи са упорствали да не работят с роми.

В края на януари 2019 беше разкрита незаконна скица за източване на средства от Националния застрахователен институт.
 Лекарите от ТЕЛК аферата излизат на независимост
Лекарите от ТЕЛК аферата излизат на независимост

Шестимата са работили като проведена незаконна група
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР