Прокуратурата е започнала разследване за доставката на така наречените щадящи

...
Прокуратурата е започнала разследване за доставката на така наречените щадящи
Коментари Харесай

Разследват детските COVID тестове - проверяват имало ли е длъжностно престъпление

Прокуратурата е почнала следствие за доставката на по този начин наречените " щадящи проби " за COVID-19, с които се тестват учениците. Те бяха закупени и доставени от здравното министерство по време на мандата на служебното държавно управление.

Специализираната прокуратура на този стадий е способена, тъй като подозренията са за непозволени дейности, осъществени от служебния министър на опазването на здравето. Разследването е за длъжностно закононарушение - проявена занемареност, само че заключението на Антикорупционната комисия, което е изпратено в прокуратурата е за корупционни закононарушения.

КПКОНПИ се самосезира по изявления в медиите. Бившият заместник-министър на опазването на здравето в служебния кабинет Димитър Петров също даде изявлението па тематиката. Твърди се, че в процедурата е заложена цена на един тест от 8 лв., в случай, че в аптеките на дребно се продават по 5 лв., а междинната цена на едро за доставка при търговец била 3 лв..

Освен това се твърди, че в тази процедура са се явили компании, които са регистрирани едвам преди 3-4 месеца и в никакъв случай не са се занимавали с търговия с медицински произведения.

Тогава Стойчо Кацаров изясни, че дейностите на КПКОНПИ имат за цел да го злепоставят и да уронят престижа му. Служебният здравен министър отхвърли да са позволени нарушавания.

Досъдебното произвеждане е формирано след инспекция на Антикорупционната комисия, която е открила, че има данни за корупционни дейности при избора на снабдител на по този начин наречените " щадящи " коронавирус проби, които са доставени от здравното министерство за учебните заведения в страната.

" Касае се за осъществено закононарушение, което се показва в подозрение, най-малко в лицето на прокуратурата има подозрения. Преди това и Антикорупционната комисия е стигнала до същия извод, тъй като тя е направило проверовъчните дейности, че е нарушена процедурата по отношение на тестванията, щадящите проби, за определяне на коронавирус зараза при възпитаници ", съобщи Валентина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура.

Разследването е предоставено на следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Ще бъде тествана цялата процедура. Вече е предоставена и финансова проверка, с цел да се посочи дали тестванията са купени на повишени цени.

" Ще се ревизира цялата процедура. След като има формиране на досъдебно произвеждане, изрично наблюдаващия прокурор е стигнал извод, че са налице данни, че самата процедура има нередности ", добави Валентина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура.

Според инспекцията на Антикорупционната комисия били изменени изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт, освен това след осъществена оценка и класиране на участниците. Твърди се, че избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени. По този метод са облагодетелствани избрани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на здравното министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР