Прокарано тихомълком изискване за чисти сметки ще бъде приложено за

...
Прокарано тихомълком изискване за чисти сметки ще бъде приложено за
Коментари Харесай

Неплатена глоба от 10 лв. спира ползването на данъчни облекчения

Прокарано тихомълком условие за " чисти сметки " ще бъде приложено за първи път при облагането на приходите от 2017 година

Хиляди данъкоплатци няма да могат да употребяват данъчни облекчения, в случай че имат просрочени отговорности към хазната. Национална агенция за приходите ще отхвърля отстъпки на всеки, който има неплатени в период налози, осигуровки, такси или санкции, наложени от държавни ведомства и общински служби.

Така да вземем за пример за неплатена санкция от КАТ родителите ще бъдат лишени от опцията да понижат облагаемия си приход с 200 лева за едно дете или с 400 лева за две. Няма да могат да се приспаднат разноските за непринудено обезпечаване и обезпечаване. Без данъчни облекчения ще се окажат и хората с увреждания, в случай че имат просрочени отговорности към бюджета или общината - даже да става дума за смешно дребни суми от порядъка на 10-20 лв.. Досега ограничаването важеше единствено при използването на 5%-ата отстъпка от налога, в случай че той бъде заявен по електронен път и заплатен по-рано от крайната дата на подаване на данъчната декларация. За 2017 година този период бе 31 март, само че през 2018 година към този момент е 31 януари.

Новото условие за прилагане на данъчна преференция е признато без доста звук още предходната година, само че занапред ще изненадва неприятно и жителите, и едноличните търговци. За първи път наредбата ще се приложи при облагането на приходите, добити през 2017 година Данъчните заявления за тях ще се подават до 30 април следващата година.

Първи с казуса към този момент се сблъскаха работодателите. През декември компаниите вършат годишно равнене на налога за чиновниците си. То се отнася за работещите с приходи единствено от трудови правни отношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация. Чрез работодателите си тези чиновници могат да употребяват и огромна част от данъчните облекчения.

Оказва се, че има неясноти в нормативната уредба, които затрудняват даже дългогодишни адвокати в предприятията. Например в закона написа, че данъчните облекчения се употребяват, когато задълженото лице няма " подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности ", а това може да се пояснява по разнообразни способи. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс подлежащи на наложително събиране обществени отговорности са тези, за които държавен орган е издал инспекционен акт или има наказателно разпореждане. Годишната декларация за облагане на персоналните приходи, в която сами вписваме дължимия налог, също се приема за съображение за наложително събиране, в случай че не сме внесли сумата в законовия период. Няма изясненост обаче дали наредбата важи и за локалните налози и такси, за чийто размер общината ни оповестява с писмо - да вземем за пример имотния налог и такса боклук.

" Внесли сме питане и чакаме Национална агенция за приходите да излезе с съответно напътствие дали локалните налози и такси би трябвало да се имат поради, само че към момента отговор няма ", обявиха пред в. " Сега " работодатели.

Масово обаче компаниите нямат време да чакат тълкуването на приходната организация и оферират на чиновниците си да подадат писмени заявления, че нямат " подлежащи на наложително събиране обществени отговорности ". Така при годишното равнене на налога в най-масовия случай компаниите прихващат облекченията за деца, направените през годината персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване, както и облекченията за неработоспособност. Проблемът е, че в случай че служителят подпише декларация, че няма просрочени обществени отговорности, само че след това се окаже, че не е по този начин, ще носи отговорност за погрешно подадена информация, довела до погрешно избран налог. Санкцията за такова нарушаване е отнемане от независимост до три години или санкция до хиляда лв..

Отделно от това счетоводителите се притесняват, че неяснотите в закона и неналичието на информация за новото ограничаване могат да доведат до всеобщо връщане на суми от данъкоплатците за употребени настоящо посредством работодателите данъчни облекчения. 

До момента от Национална агенция за приходите само са коментирали, че при електронно подаване на данъчна декларация системата автоматизирано ще откри дали лицето има просрочено обвързване и ще го уведоми за това. Ако до 30 април това обвързване се погаси дружно с лихвите и се подаде коригираща декларация, то ще може да употребява данъчни облекчения.

Ако обаче годишната данъчна декларация е подадена на хартия, а данъкоплатецът въобще не знае за новото условие да няма просрочени отговорности, не е ясно по кое време ще бъде известен за тях от Национална агенция за приходите. Много е евентуално той да изгуби правото си на данъчни облекчения поради изминал период, в който може да подаде коригираща декларация след разплащането. Срокът за подаване на коригираща декларация за приходите е 30 септември. По принцип информация за отговорностите може да се направи посредством интернет страницата на Национална агенция за приходите при изтъкване на личен идентификационен код (ПИК).

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР