Прожекции на игрални, документални и късометражни филми, дискусии, шествие и

...
Прожекции на игрални, документални и късометражни филми, дискусии, шествие и
Коментари Харесай

Въпреки осуетената прожекция на "Близо": програмата на "София Прайд" предлага още филми

Прожекции на игрални, документални и късометражни филми, полемики, шествие и концерт са подготвили уредниците на " София Прайд ", който се организира за 16-ти път у нас. Културната стратегия, която предшества концерта и шествието на 17 юни, тази година беше белязана от митинг.

На 11 юни (събота). Във " Facebook " страницата на " София Прайд " беше посочено, че той е бил разгласен от някогашния претендент за евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация Кристиян Шкварек. Сред протестиращите бяха видяни и хора с тениски на " Възраждане ".

 Протест осуети прожекция на филм, част от Протест осуети прожекция на филм, част от " София Прайд " (обновена)

Филмът е на белгийския режисьор Лукас Донт и наблюдава историята на 13-годишните момчета Лео и Реми. Продукцията е притежател на Голямата премия на журито от кинофестивала в Кан. Филмът неколкократно е предаван в България без да провокира сходни реакции. Организаторите на " София Прайд " дават обещание, че ще има нова дата за прожекция на кино лентата, само че до момента в който това се случи, следва да бъдат излъчени още няколко кино лентата от програмата на " София Прайд Филм Фест ".

Програмата на " София Прайд Филм Фест "

Освен предстоящата изключителна прожекция на " Близо ", с прожекции на игрални, документални и късометражни заглавия. На 13 юни ще бъде излъчен документалният филм " Нели и Надин ". Продукцията е с премия на журито от кинофестивала " Берлинале " и споделя за любовната история сред две дами, които се влюбват на Бъдни вечер през 1944 година в концентрационния лагер Равенсбрюк. Прожекцията ще бъде на сцена " Дерида " от 19:30 ч.

На 14 юни ще има прожекции на един комедиен и няколко късометражни филми. Отново на сцена " Дерида " от 19:00 ч. могат да бъдат гледани някои от най-хубавите късометражни филми с лайтмотив танц от България, Англия и Португалия. От 20:45 ч. в кино " Одеон " ще бъде излъчена комедията " Пораснали момчета ", която споделя за младеж, който влюбва в гаджето на братовчедка си по време на къмпинг почивка.

Закриването на " София Прайд Филм Фест " ще бъде с кино лентата " Радикалният ", който ще бъде излъчен на 15 юни от 20:00 ч. в кино " Одеон ". Това е документален филм, отдаден на Мусин Хендрикс - първият открит гей имам в света, който макар смъртните закани основава приобщаващата джамия в Южна Африка и дава началото на световното куиър мюсюлманско придвижване.

В рамките на " София Прайд 2023 " ще се организира и първият по рода си Форум за правата на индивида, който ще се състои на 16 юни 09:00 ч. в Дом на Европа. Целта на Форума е да сътвори пространство за полемика по две тематики от огромно значение за ЛГБТИ общността в България - закононарушенията от ненавист и езика на омразата, и правата на ЛГБТИ фамилиите. В полемиките ще вземат присъединяване социологът проф. Велина Тодорова, посланикът на Швеция в България Катарина Рангнит, шведският политик Карин Карлсбро, ръководителят на Европейската асоциация на прайд уредниците Кристин Гарина, прокурорът Сава Петров, френският евродепутат Пиер Карлескинд, деятелите Радослав Стоянов и Ашод Дерандонян, депутатът Илина Мутафчиева, юристът Силвия Петкова и националният координатор на шведската полицейска работа Мартина Линдберг.

На 17 юни ще се състоят и. Още в 14:00 ч. към Паметника на руската войска отварят щандовете с разнообразни артикули и прайд мърч. В 16:00 ч. стартира концертът, а в 19:30 ч. - шествието на " София Прайд ".

 " София Прайд 2023 " ще се организира на 17 юни

В концерта ще вземат участие реализатори от разнообразни жанрове, измежду които са Рут Колева, Мила Роберт, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Алма и Дара Екимова. " И тази година предпочитам да се кача на сцената на най-мащабния митинг борещ се за равни човешки права, който се организира у нас. Отново го върша безплатно, тъй като имам вяра, че любовта е отговорът на всеки проблем. Мечтая си да живеем без потребността да съдим или да сочим с пръст, да се обичаме без да лепим етикети и да подхождаме с схващане и емпатия към проблемите на другите общности, представители на които са нашите най-хубави другари, родители, братя, сестри, деца ", написа в профила си в " Инстаграм " Михаела Филева.
Организаторите на " София Прайд " споделиха, че чакат събитията им да бъдат съпроводени с митинги и националистки акции, по тази причина плануват засилено полицейско наличие по време на всяка една от дейностите си.

Реакцията на Cosmic Craft Beer

Веднага откакто известно, че при осуетяването на прожекцията на кино лентата " Близо " са взели участие последователи на партия " Възраждане ", магазинът за наливна и бутилирана крафт бира Cosmic Craft Beer залепи на витрината си. На идващия ден депутатът от партията Славчо Ангелов нахлу в магазина дружно с други симпатизанти на " Възраждане ". Те направиха опит да запушат входа, с цел да не може да се влиза и излиза, само че поради бързата реакция на полицията и хора от квартала, те се разотидоха и нямаше потърпевши.

На идващия ден магазинът осъмна с надпис " Jude " и нарисувана еврейска звезда, които бяха отстранени от от чиновниците. Cosmic Craft Beer също по този начин беше подложен и на тролска офанзива от последователи на " Възраждане ", които се пробваха да смъкват рейтинга на магазина в " Google ", само че въпреки това фенове на Cosmic Craft Beer се сплотиха за написване на положителни ревюта и съумяха да се преборят против тролската офанзива.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР