Производството в Космоса може да звучи като научна фантастика, но

...
Производството в Космоса може да звучи като научна фантастика, но
Коментари Харесай

Защо стартъпи инвестират в производството на лекарства и чипове в Космоса

Производството в Космоса може да звучи като научна фантастика, само че то към този момент се случва, въпреки и в доста дребен мащаб. Анализаторите и няколко стартъпа предвиждат, че този пазар ще се развие, написа CNBC и цитира Илан Розенкопф, сътрудник в McKinsey:

" Ако погледнете фармацевтиката, полупроводниците, продуктите за хубост и здраве и евентуално храните в смисъл на нови култури, ние считаме, че пазарът ще бъде над 10 милиарда $ в някакъв миг през 2030 година, според от скоростта на съзряване ".

Космосът предлага неповторима среда за научни проучвания и развойна активност, защото по-високите равнища на радиация, микрогравитацията и съвсем безвакуумното положение разрешават на фирмите да измислят нови индустриални способи или материали, които не са вероятни на Земята.

Тази процедура не е напълно нова. На Международната галактическа станция са извършени редица опити от учени, държавни организации и търговски организации, занимаващис се с развъждане на човешка тъкан, произвеждане на по-чисти полупроводници и създаване на нови или по-добри медикаменти. В бюджета за финансовата 2024 година президентът Джо Байдън даже заделя 5 млн. $ за НАСА за осъществяване на проучвания, свързани с рака, на МКС.

Но достъпът до МКС постоянно е бил конкурентен и ползата към него продължава да пораства. Сега няколко галактически стартъпа виждат опция да задоволят търсенето на инфраструктура за произвеждане в Космоса благодарение на компактни галактически заводи. Едно от тях е Varda Space Industries от Южна Калифорния. Мисията на Varda е да помогне на фармацевтичните компании да подобрят своите медикаменти или да измислят нови лекарствени лечения, като се възползват от неповторимите свойства на Космоса, и по-късно да върнат тези материали назад на Земята.

Ключът към бизнес предлагането на Varda е събитие, известно като кристализация на протеини. Това се случва, когато свръхнаситени разтвори на протеини се изпаряват, с цел да се образува твърдо тяло и учените да могат да изследват структурата на протеина. Разбирането на кристалната конструкция на даден протеин може да помогне на учените да получат по-добра визия за механизмите на болесттите, да разпознават цели на медикаментите и да усъвършенстват дизайна на медикаментите. Това пък може да обезпечи медикаменти, които имат по-малко странични резултати, по-ефективни са или устоят на по-широк набор от условия - да вземем за пример не е належащо да се съхраняват в ледник.

Дългогодишни проучвания демонстрират, че протеиновите кристали, отгледани в Космоса, са доста по-качествени от тези, отгледани на Земята. Планът не е да се създава цялото лекарство в Космоса, а единствено това, което е известно като съществена дейна фармацевтична съставна част или частта, виновна за лечебните резултати на лекарството.

" Няма да ни видите да вършим пеницилин или ибупрофен или други такива лекарства за всеобща приложимост, като се има поради, че количеството кристали, което би трябвало да се сътвори, е надалеч оттатък актуалните ни благоприятни условия ", споделя българинът Делян Аспарухов, съосновател и президент на Varda Space Industries. " Но има необятен набор от медикаменти, които вършат милиарди и милиарди долари годишен доход, които интензивно се вписват в индустриалния размер, който можем да осигурим даже на настоящето ни индустриално оборудване. "

От другата страна на Атлантическия океан, в Кардиф, Уелс, Space Forge работи по проектирането на лична галактическа фабрика за произвеждане на полупроводници от последващо потомство. Целта на Space Forge е да създава полупроводникови субстрати, употребявайки материали, разнообразни от силиций, с цел да се създават по-ефективни и по-производителни чипове.

" Това последващо потомство материали ще ни разреши да създадем успеваемост, каквато не сме виждали до момента ", споделя Андрю Парлок, ръководещ шеф на интервенциите на Space Forge в Съединени американски щати. " Говорим за 10 до 100-кратно усъвършенстване на продуктивността на полупроводниците. "

Точно както при фармацевтичните артикули, тайната съставна част за реализиране на този тип усъвършенстване на продуктивността на полупроводниците се крие в основаването на съвършените кристали в Космоса. Тези типове усъвършенствани чипове са значими за промишлености като 5G и електрическите транспортни средства. Подобно на Varda, Space Forge възнамерява да създава единствено част от чиповете в Космоса.

" След като създадем тези кристали в космоса, можем да ги върнем назад на Земята и дейно да възпроизведем този напредък ", споделя Джош Уестърн, основен изпълнителен шеф и съосновател на Space Forge. " Така че не е належащо да вървим в Космоса безчет пъти, с цел да изградим много добър мащаб, работейки с нашите сътрудници и клиенти от FAB на Земята. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР