Производството на електроенергия от възобновяеми източници трябва да расте осем

...
Производството на електроенергия от възобновяеми източници трябва да расте осем
Коментари Харесай

IRENA: Инвестиция от 131 млн. долара във ВЕИ в следващите три десетилетия ще е необходима за постигане на целите на Парижкото споразумение

Производството на електрическа енергия от възобновими източници би трябвало да пораства осем пъти по-бързо по отношение на сегашшната си скорост, с цел да помогне за ограничение на световното стопляне. Това е записано в . Според данните на IRENA са нужни незабавни дейности, с цел да се оправи света с възходящото търсене на електрическа енергия, което може да изисква обща инвестиция от 131 трлн. $ във възобновими източници до 2050 година

Според Франческо Ла Камера, генералният шеф на IRENA, „ прозорецът на опциите “ за реализиране на задачите на Парижкото съглашение за климата се затваря бързо.

„ Последните трендове демонстрират, че разликата сред това къде се намираме и къде би трябвало да бъдем не понижава, а се усилва. Тръгваме в неверната посока ”, сподели Ла Камера, представен от The Guardian. „ Нуждаем се от фрапантно ускорение на енергийните преходи, с цел да създадем важен поврат. Времето ще бъде най-важната променлива за премерване на нашите старания ", безапелационен бе специалистът.

В прогнозния отчет на организацията се споделя, че запазването на равнищата на повишаващите се температури ще изисква електричеството да надмине изкопаемите горива като преобладаващ източник на сила преди 2050 година, като множеството стопански системи електрифицират превоза и отоплението, с цел да оказват помощ за понижаване на въглеродните излъчвания.

Чистата електрическа енергия също ще бъде доста търсена за производството на „ зелен водород “ за изгарянете му в тежката промишленост, където не е допустимо директното електрифициране.

Нарастването на потреблението на електрическа енергия може да значи, че електрическата сила ще съставлява малко над половината от цялата употребявана сила до 2050 година, спрямо 21% през 2018 година Изкопаемите горива съставляват съвсем две трети от потреблението на сила през последните години, само че могат да бъдат понижени до 10% през 2050 година

От IRENA считат, че светът към този момент е минал пиковото търсене на нефт преди срутва на пазара за транспортни горива по време на пандемията на ковид. При природният газ потреблението би трябвало да доближи своя връх през идващите три години.

Сценарият на Ирена е в цялостен контрастност с бъдещето, моделирано от петролния и газов колос Shell. Компанията предвижда, че търсенето на газ ще продължи да се повишава най-рано доникъде на 2030-те години, преди да стартира да понижава. Агенцията чака петролът да намалее до 4% от потреблението на сила в света до 2050 година, газът да доближи връх през 2025 година, преди да падне до 6%, а въглищата да паднат до 2% в средата на века.

La Camera съобщи, че има „ няколко удобни детайла “, които могат да ускорят прехода към чиста енергийна система. Икономиките, виновни за повече от половината от международните въглеродни излъчвания в света, се ангажираха да станат въглеродно неутрални до 2050 година, финансовите пазари и вложителите се насочват към устойчиви вложения, а Covid-19 показва рисковете в обвързването на стопанските системи с финансовата орис на изкопаемите горива, напомни специалистът.

„ Тъй като държавните управления изпомпват големи суми за избавяне и възобновяване, вложенията би трябвало да поддържат енергийния преход. Време е да се работи и страните могат да поемат по пътя с политики за климатично безвредна, просперираща и обективна енергийна система, годна за 21-ви век “, сподели Ла Камера.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР