Производството на електрическия кросоувър E-Neva ще започне в бившия автомобилен

...
Производството на електрическия кросоувър E-Neva ще започне в бившия автомобилен
Коментари Харесай

Руският електромобил E-Neva ще се произвежда в бившия завод на Toyota в Санкт Петербург през 2026 г.

Производството на електрическия кросоувър E-Neva ще стартира в някогашния авто цех на Toyota в Санкт Петербург. Това съобщи пред публицисти вицепремиерът и началник на Министерството на индустрията и търговията Денис Мантуров. „ Производството на автомобила е планувано да стартира през 2026 година А до тогава има разновидности с още някои от автомобилните производители да се направи сглобяването, да се качи самото произвеждане “ – сподели формалният представител на компанията.

Заводът на Toyota в Санкт Петербург мина под контрола на подчиненото на Министерството на индустрията и търговията ФГУП НАМИ в края на март. Подробности за договорката не са известни, само че от министерството обявиха, че съглашението сред страната и автомобилния тръст „ допуска цялостно прекачване на собствеността върху постройката на завода, оборудването и земята “.

Прототипът на електрическия автомобил E-Neva, създаден от Обуховския цех, част от концерна „ Алмаз-Антей “, беше показан на министъра още през юли 2022 г

Той даде обещание да откри промишлен сътрудник за производството на електрическия кросоувър „ през идващите месеци “. Прототип на автомобила беше показан и на Владимир Путин по време на януарското му посещаване в завода в Обухов.

През септември 2022 година Toyota разгласи, че ще спре производството в завода си в Санкт Петербург, където се произвеждаха колите RAV-4 и Camry. Компанията даде обещание да резервира следпродажбеното обслужване на колите Toyota и Lexus в Русия, както и поддръжката за дилърската мрежа. По това време компанията оцени разноските, свързани със прекъсването на производството в Русия, на 650 млн.

До момента някогашният цех на японския авто производител в Санкт Петербург не работи

През декември беше обявено, че предприятието е консервирано. Имаше и информация за непланирана инспекция на „ спазването на данъчното, трудовото законодателство, законодателството за заменяне на вноса, акционерните сдружения, техническата регулация и промишлената сигурност “. В инспекцията са взели участие прокуратурата, Ростехнадзор, данъчната и трудовата ревизия, както и НАМИ с поддръжката на правоохранителните органи. По това време НАМИ не е обмислял закупуването на завода.

НАМИ консолидира активите на автомобилната промишленост, откакто задграничните производители на коли се отдръпнаха от локалния пазар

Институтът получи 67,7% дял в АвтоВАЗ от Renault и активите на завода на Nissan в Санкт Петербург, който е директна благосъстоятелност на АвтоВАЗ. НАМИ има също по този начин 63,5% дял в плана за произвеждане на коли за изпълнителната власт Aurus.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР