Производителят на луксозни спортни автомобили Maserati направи нещо много странно

...
Производителят на луксозни спортни автомобили Maserati направи нещо много странно
Коментари Харесай

Защо Maserati създаде нов бензинов двигател, когато е напът да се електрифицира

Производителят на първокласни спортни коли Maserati направи нещо доста необичайно през 2020 година Марката показа мощен суперавтомобил с нов, коренно изменен V6 бензинов мотор. Различните му версии ще се употребяват и в други модели на Maserati, обявиха тогава ръководители в компанията.

Това е необичайно, най-много тъй като Maserati към този момент беше оповестила проектите си да стартира да създава единствено електрически автомобили до 2030 година Следващата година тя ще показа напълно електрически седан, който няма да има бензинова версия, написа CNN.

И по този начин, единствено четири години откакто показа бензинов мотор, чиято скъпа разработка лишава години, Maserati ще покаже първия си модел, който в никакъв случай няма да бъде оборудван с подобен. От бизнес позиция, това звучи като объркващо хабене на пари и запаси.

Според основния изпълнителен шеф на Maserati Давиде Грасо обаче, всичко това е част от един стабилен проект. Грасо желае Maserati освен да бъде сполучлива, само че и да бъде най-печелившата от всички 14 марки на компанията майка Stellantis (сред тях са още Jeep, Ram, Peugeot и Opel.)

За да се реализира това, се изисква доверие, което в тази ситуация на Maserati се задвижва от мотор. В автомобилната промишленост рентабилността е обвързвана с едно съответно нещо – цената на комерсиалната марка. Porsche разполага с нея и вследствие на това е извънредно печеливша. Същото може да се каже за Ferrari, която преди няколко години беше листната на борсата като обособена компания.

Стойността на марката значи, че клиентите са подготвени да заплащат повече - постоянно доста повече, за автомобил с лого на хромиран щит или конче. Maserati желае същото за своето лого тризъбец. И въпреки самите лога да може да се създават на ниска цена, това, което те съставляват и за което клиентите заплащат толкоз доста, не може. Генерирането на тази възприемана стойност лишава време, пари и старание.

Става въпрос за качеството, преди всичко, дизайнът и представянето, както и за преживяването След това да ни бъде платено за това, което вършим. Да бъдем оценени от клиента ”, споделя Грасо.

По думите му желанието за самопризнание е повода, заради която Maserati продължава да създава, а в този момент и да създава напълно новия си бензинов мотор единствено няколко години преди да се откаже напълно от моторите.

Пред 25 години Maserati стартира, употребявайки мотори на Ferrari. “Тази кола е с мотор на Ferrari ” - звучи като страхотна реклама, само че също по този начин е и малко тъжно, че марка, когато в миналото е била известна със спортните си триумфи, употребява непознат съставен елемент за сърцето на своите коли.

Това напълно ясно беше безценен, само че доста стратегически избор. Това е в основата на завръщането на Maserati. Без мотор ние просто сглобявахме коли ”, добавя Грасо.

С помощта на новия, по-малък модел SUV модел Grecale, рентабилността на марката се усъвършенства. Моделът Grecale Trofeo има версия с новия мотор Nettuno, кръстен на Нептун - бога на морето, чийто тризъбец е и логото на Maserati. Дизайнът на мотора е подобен с този на моторите с вътрешно горене на болидите от Формула 1.

Освен модела MC20 и Project 24 - версия на суперавтомобила единствено за писта - новите модели с две порти на Maserati GranTurismo също ще се оферират с мотора Nettuno. MC20 и GranTurismo ще бъдат препоръчани и в електрически версии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР