Производителят на чипове TSMC привлече инвеститорския интерес на Уорън Бъфет(снимка:

...
Коментари Харесай

Уорън Бъфет купи акции на TSMC за 4,1 милиарда долара


Производителят на чипове TSMC притегли инвеститорския интерес на Уорън Бъфет
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Berkshire Hathaway, компания на милиардера Уорън Бъфет, влага голяма сума в най-големия производител на чипове по контракт – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Става дума за покупка на акции на стойност над 4,1 милиарда $ в средата на ноември .

Новината за инвестицията на Бъфет провокира повишаване от 7,9% на акциите на TSMC във вторник, 15 ноември, отбелязва Ройтерс. В същото време, месец по-рано, цената на скъпите бумаги на тайванската компания падна до двегодишно дъно на фона на внезапното намаляване на световното търсене на чипове.

Тайванският производител си партнира с огромни компании като Apple, Nvidia и Qualcomm. Блумбърг разяснява, че 92-годишният Бъфет дълго е избягвал да влага в софтуерната промишленост, защото не желае да рискува с бизнес, който не схваща изцяло. Тази позиция обаче се промени през последните години и вложенията на компанията му в софтуерния бранш се усилват.

Експерти, интервюирани от Блумбърг, считат, че производството на чипове е един от сегментите, който дава обещание постоянен напредък през идващите години на фона на развиването на изкуствения разсъдък, интелигентните домове и безпилотните транспортни средства. Разширяването на облачните услуги като AWS на Amazon също ще усили поръчките на чипове за огромни центрове за данни.
още по темата
Ниската рентабилност на софтуерните облигации тази година може да маскира мощните парични потоци и салда, които са в основата на бранша, съгласно анализатора Робърт Шифман от Bloomberg Intelligence. „ Това може да докара до изпреварващи резултати през 2023 година “, споделя той.

Според американската платформа Whale Wisdom, която наблюдава интервенциите на най-големите фондове, цената на портфейла на Berkshire Hathaway през третото тримесечие е паднала до малко под 296 милиарда $ от 300,13 милиарда за предходното тримесечие.

По данни на портала GuruFocus, максимален дял в портфолиото на фонда към момента заема ИТ секторът (45,16%), следван от финансите (24,01%), енергетиката (12,05%), потребителските артикули (12%), информационните услуги (3,7%) ) и опазването на здравето (1,4%). През второто тримесечие на 2022 година енергийният бранш се класира на четвърто място по дял в портфейла.

Най-голямата инвестиция на Berkshire до момента е била в Apple, където капиталовата компания има дял от 306,2 милиарда $. През третото тримесечие конгломератът на Уорън Бъфет също влага в петролните компании Chevron и Occidental Petroleum, производителя на строителни материали Louisiana-Pacific, филмовата компания Paramount Global и финансовата компания Jefferies.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР