Производителите на плодове и зеленчуци във Великобритания срещат затруднения при

...
Производителите на плодове и зеленчуци във Великобритания срещат затруднения при
Коментари Харесай

Брекзит ли? Британците луднаха, липсвали им берачи гурбетчии

Производителите на плодове и зеленчуци във Англия срещат усложнения при набирането на берачи, като повече от половината акцентират, че не знаят дали ще разполагат с задоволително служащи мигранти, които да приберат реколтата им, оповестява Би Би Си, представена от " Новини Лондон ".
Мнозина производители упрекват слабия паунд, който понижи покупателната мощ на техните служащи, както и несигурността във връзка с Брекзит. Около 80 хиляди сезонни служащи годишно събират и обработват английските плодове и зеленчуци. Повечето от тях са от Европейския съюз, най-вече от Румъния и България.

Един на всеки петима производители се оплаква, че те към този момент разполагат с по-малко берачи от нужното. Организацията, която съставлява производителите на меки плодове, показва, че дефицитът на работна ръка понастоящем е най-тежкият от 2004 година насам.

Набирането на работна ръка е станало по-трудно даже преди референдума от предходната година, на който болшинството британци взеха решение страната им да излезе от Европейския съюз. Ала промишлеността счита, че Брекзит изостря казуса и, в случай че достъпът до служащи отвън Англия пресъхне, това би могло да отслаби домашното произвеждане на безкостилкови плодове като ягоди, малини, боровинки и пр.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР