Производители на традиционните български розови домати от Пловдивско предупредиха по

...
Производители на традиционните български розови домати от Пловдивско предупредиха по
Коментари Харесай

Производители вдигнаха тревога: Българският розов домат изчезва

Производители на обичайните български розови домати от Пловдивско предизвестиха по Българска национална телевизия, че може да се откажат да го отглеждат. Те обясниха, че развъждането му стартира да става нерентабилно, а и непрекъснато им се пречи с нови условия. Атанас Ненков, който има 15 дка с розови домати изясни, че едно от настояванията е да се даде фактура, която да демонстрира произхода на семето. Той обаче не може да обезпечи такава.



Семената са създадени от неговото семейство, изясни пред Българска национална телевизия Ненков. Така той няма по какъв начин да потвърди произхода им. Заради тази поредна компликация производителят е решил да се насочи към друго произвеждане.

Други производители също се оплакаха от същото изискване, както и от цените, които им се оферират за продукцията. Един от тях съобщи, че към този момент не желае да става по дребните часове, с цел да поддържа насажденията си, а след това да стои и да чака дали някой да ги въобще да ги купи.



Българските сортове розови домати са няколко и се търсят доста освен у нас, само че и в чужбина. По мнение на производители, единствено 20% от продукцията отива на нашия пазар, а останалите количества се изнасят зад граница. Търсенето дефинира и високата цена, която обаче не е спънка феновете на българските сортове да ги избират и търсят. Новата годишна продукция на производителите в пловдивско ще отиде на пазара през юни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР