Програмистите на изкуствен интелект разработват ботове, които могат да идентифицират

...
Програмистите на изкуствен интелект разработват ботове, които могат да идентифицират
Коментари Харесай

Изкуствен интелект следи за сексуален тормоз

Програмистите на изкуствен интелект създават ботове, които могат да разпознават кибертормоз и полов тормоз. Ботовете са известни като "#MeTooBots " поради зародилото придвижване след обвинявания против холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

Ботовете се вкарват в компании по целия свят, тъй като могат да следят и маркират общуването сред сътрудници. Производителите на ботове споделят, че не е елементарно да научиш компютрите да разпознава издевателството с неговите езикови тънкости. Роботът употребява логаритъм, подготвен да разпознава евентуален тормоз, в това число полов тормоз във фирмени документи, имейли или чат.

Данните се проучват посредством разнообразни индикатори, които дефинират какъв брой е евентуално да възникне проблем, като всичко, което изкуственият разсъдък (ИИ) прочете като евентуално проблематично се изпраща до юрист или HR управител за следствие. Точно кои индикатори разкриват тормоз остават загадка на компанията, само че Джей Лайб, изпълнителният шеф на компанията, основала бота NexLP сподели, че ботът търси аномалии в езика, честотата или времето на информационните модели през седмици, като последователно се научава по какъв начин да разпознава издевателството. Лайб има вяра, че доста браншове могат да се възползват от услугата.

Проф. Брайън Субирана, учител по изкуствен интелект в Харвард съобщи, че концепцията за потребление на ИИ за унищожаване на издевателството е обещаваща, макар че опциите на ботовете са лимитирани. Той добави, че в случай че кореспонденцията на чиновниците получи сигнализиране, това може да сътвори атмосфера на съмнение и нарушителите могат да се научат по какъв начин да подмамят софтуера. Като опция, нарушителите могат да прибягнат до други средства за връзка, които не се следят от ботовете. Друга грижа е опазването на поверителността на данните, които се събират. Ако софтуерът направи неточност и данните изтекат, вътрешната връзка сред чиновниците може да се види от конкурентни компании.

Някои от критиците на технологията считат, че тя не цели да отбрани чиновниците си, а е различен метод да ги управлява. "Това има отражение върху неприкосновеността на личния състав и може да бъде злоупотребено с нея “, сподели Сам Сметърс, шеф на неправителствена организация за правата на дамите. Според нея обучаването на личния състав би било по-ефективно при отбраната на евентуалните жертви.

Наскоро стартира да работи и различен чатбот Спот, който разрешава на чиновниците анонимно да оповестяват за полов тормоз. Той е подготвен да дава препоръки и да задава чувствителни въпроси за в допълнение следствие на хипотетичния тормоз, който може би е бил онлайн или физически. Спот има за цел да регистрира пропуските в HR екипите да се оправят с сходни проблеми като в същото време резервира анонимността.

Тези разновидности на изкуствен интелект могат да работят взаимно, с цел да открият по-ефективно издевателството на работното място, счита Тес Блеър, една от притежателите на адвокатска адвокатска фирма, която употребява технологията. Но колкото и положителни да стават #MeTooBots, Блеър вижда ролята им като помощници на хората, а не на всевиждащ арбитър. "Компютрите не преценят, те споделят "това не дава отговор на модела. От нас зависи да тълкуваме, " споделя тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР