Програмата на ООН за развитие предложи намаляване на дълга на

...
Програмата на ООН за развитие предложи намаляване на дълга на
Коментари Харесай

ООН предлага редукция на дълговете на 52 държави

Програмата на Организация на обединените нации за развиване предложи понижаване на дълга на 52 страни с ниски и междинни приходи, два дни преди срещата на финансовите министри от Г-20 в Индия, съобщи Агенция Франс Прес.

В тези страни живеят над 40 % от най-бедните хора в света и имат проблеми с поддържането на съществени услуги в изискванията на разноски по обслужването на дълга.

" Страните, които са най-обременени от задължения и липса на достъп до финансиране, са наранени и от голям брой други рецесии - те са измежду най-засегнатите от икономическото влияние на Covid-19, бедността и ускоряващата се изключителна обстановка, обвързвана с климата ", съобщи админът на Програмата на Организация на обединените нации за развиване Ахим Щайнер.

" Дойде време да се оправим със задълбочаващата се бездна сред богатите и бедните страни, да променим многостранния пейзаж и да създадем дългова архитектура, която да е подобаваща за задачата в нашия комплициран, взаимосвързан и постковидов свят ", добави той.

ПРООН прикани за 30-процентно понижение на цената на обществения външен дълг на тези страни през 2021 година, което съгласно нея може да помогне да се спестят до 148 милиарда $ от заплащания по обслужването на дълга за осем години.

Допълнителни спестявания в размер на 120 милиарда $ биха могли да бъдат генерирани и посредством рефинансиране на облигационния дълг на страните със междинни приходи до ставките на формалните кредитори.

Призивът следва проекта, показан от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, за увеличение на разноските на страните за реализиране на задачите за стабилно развиване, като оправянето с дълга е един от набелязаните проблеми.

17-те цели за стабилно развиване включват унищожаване на бедността и глада, достъп до чиста вода и дейности за намаляване на изменението на климата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР