Програмата има отлични ефекти върху здраветоСпециално за “Труд д-р Людмила

...
Програмата има отлични ефекти върху здраветоСпециално за “Труд д-р Людмила
Коментари Харесай

Житният пост става все по-популярен

Програмата има отлични резултати върху здравето


Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова показва своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Пречистването с умерена консумация на жито е известно като част от философията на Учителя Петър Дънов. Създателят на тази неповторима система споделя: “Всякога гледай с Радост на живота, тъй като Радостта е светлината на душата. ”. А тъкмо тези простички и универсални полезности са загърбени в последните години. Между сигурните пътища за връщането им е предписанието на Учителя за подсилване на тялото и духа с така наречен житен пост. Безброй отзиви и импровизации по тематиката изобилстват в интернет. За това препоръките си учредявам на опита на моята 73-годишна пациентка и другарка Мария Митовска. Имам доверие на споделеното от нея, тъй като е била ученичка на първия непосредствен кръг почитатели на Дънов. Той е препоръчвал 10-дневен банкет на 100 г жито, покрито с 1 л топла, само че не вряла вода в компактно затворен термос за една нощ, 2-3 чаени лъж. мед, 3 ябълки и 9 ореха, разпределени на 3 приема за деня.

За резултатите на тази стратегия способства и подборът на годишното време за нейното осъществяване. Тя е насочена съгласно етапите на Луната – след пълнолуние преди пролетното равноденствие и постоянно наоколо до великденските пости. Тази година пълнолунието е на 19 февруари и първият “житен ” цикъл би трябвало да стартира 1 до 3 дни след него. Не се предлага отсрочване за повече от 5 дни, тъй като постът ще приключи в новолунието, а това не е желателно. На десетия ден за обед се подготвя така наречен ангелска чорба – картофи, лук, магданоз и щипка сол. Вечерта още веднъж се одобряват ябълка, орехи, жито.

Много мои пациенти съблюдават житната стратегия и споделят, че им работи окриляващо. При всекиго обаче има и особености. Дънов в никакъв случай не е бил краен и е разглеждал всеки обособен човек като център на вселенска система. Към тази максима се придържам и аз в практиката си. При някои хора могат да се получат недоволства от главоболие, изнемощялост, обложен език и други Тези признаци на дезинтоксикация не трябва да ни разколебават, тъй като са израз на потребно пречистване.

Важно е да се съблюдават и други скъпи препоръки на Дънов. Водата, в която е било изкиснато житото, не се пие, тъй като в нея са минали ензимни инхибитори от зрънцата. Те са им нужни, с цел да ги предпазят от вредители в почвата до покълването им. Инхибиторите са нездравословни за хората, тъй като се свързват с ензимите в храносмилателната система и ги деформират, пречейки на пълноценната им работа.

По време на програмата се пие към 1,5 л топла вода дневно. В нея по избор се разтваря медът. Количеството на меда може да е повече от 2-3 чаени лъжички за хората с обща изнемощялост и за по-възрастните.

В последните години мнозина заместват пшеницата с лимец. Тази хилядолетна просвета има неоспорими преимущества и в действителност използването й покачва резултатите за здравето. Лимецът е диплоидна пшеница – предшественик на модерните сортове жито, отглеждани индустриално. Глутенът в него не е по този начин нападателен, заради типа на глиадина в състава му. Притежава оптимално количество микронутриенти на калория и е по-активно насищащ. След накисване зрънцата на лимеца стават доста по-меки от тези на житото и не основават проблеми със зъбите и венците.

Определям този режим като избавление от насилственото зимно обездвижване, последствията от отрупаните празнични трапези и лимитираното слънчево греене. Ползват се и единствено родни артикули, които можем да подберем от обезпечен източник.

Ефектите на житния режим са добре известни през годините, сходно на други щадящи тялото правила за хранене – банкет на по-ограничено количество от артикули в повсеместен тип, лесни за асимилиране.

Препоръки за зареждане след житния режим


Дънов е съветвал минимум 3 дни след поста с жито да не се приема никаква животинска храна. След приема на ангелска зеленчукова чорба се прави последователно зареждане, по време на което чистенето на отрови продължава. Предложените подобаващи предписания са направени дружно с основния готвач на медицинския център Илия Илиев.

Рецепти на основен готвач Илия Илиев


Зеленчуци на пара

 60-2 (1 порция)

30 г броколи, 30 г карфиол, 30 г тиквичка и 30 г морков се слагат в апарат за готвене на пара или в решетка за готвене на пара. Налива се вода до нивото на решетката и се вари 3-4 мин. Сервира се с малко нарязан копър и сок от комат лимон.

Билкови картофчета


 60-3 (1 порция)

Нарязва се на кубчета към 200 г обелен картоф и към него се прибавят клонка лимонова мащерка, няколко иглички розмарин и 1 щ. риган. Разбърква се добре в дребна тавичка, налива се вода доникъде на зеленчука и се пече 25-30 мин. на 160 градуса. Сервира се с малко раздробен копър и комат лимон.

Овесени ядки със зеленчуци

(1 порция)

Нарязват се на приблизително огромни кубчета към 15 г обелен морков, 15 г обелена тиквичка, 15 г прясна чушка, 20 г обелена целина и 10 г лук.

Наливат се 150 мл вода и се вари на муден огън. Когато зеленчуците са омекнали, се прибавят 30 г овесени ядки, 3-4 листенца свеж босилек и по 1 щ. риган и куркума. Разбърква се, отстранява се от котлона и се оставя за 10 мин. Сервира се с малко раздробен магданоз и комат лимон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР