Проговорите за ново правителство приключиха. В петък президентът свиква новия

...
Проговорите за ново правителство приключиха. В петък президентът свиква новия
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов пред ПИК: Правителството ще работи на принципа Орел, рак и щука. Участието на БСП е въпрос на оцеляване на лидера, а преговорите бяха прах в очите на хората

Проговорите за ново държавно управление завършиха. В петък президентът привиква новия парламент.

Политически коментатори и анализатори се надпреварват да дават прогнози дали този парламент ще последва ориста на предходните два, или ще успее да проработи обикновено. Ще съумеят ли политиците да осъзнаят отговорността си и да превъзмогнат егото си, с цел да сформират държавно управление - това е другият значим въпрос.

Потърсихме за коментар проф. Михаил Константинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Ще има ли по-дълъг живот новият парламент, проф. Константинов?

- О, да, изрично. И то тъй като до 22 януари никой не може да го разпусне. Президентът няма право да го разпуска през последните 3 месеца от мандата си.

Дай боже да съумеят да проработят обикновено. Аз притискам палци на всяка власт, тъй като е добре за България. Но от това, което виждам, не мога да бъда оптимист.

- Какво ви настройва песимистично?

- Виждаме възхитителната безочливост, с която се краде. Ако бях непряк наблюдаващ, щях доста да се забавлявам. Но, за жал, не съм.

Народът би трябвало да се научи да дава отговор за дейностите си. Защото приема изборите като развлечение. Е, като е по този начин, дано сърба попарата в този момент.

- Вече повече от 30 година не можем да си изберем подобаващите управници, откакто сме на това състояние?!

- Правителствата са еманация на българския народ. Тук доста се краде. Това ни е казусът.

Навсякъде се краде по света. Но по-малко. А при нас е мародерски. В момента видяхме податки по какъв начин се краде пъргаво. Чак им се удивлявам. Човек може да се възхищава и на неприятното.

От 1990 година си избираме това, което заслужаваме.

- Ще съумеят ли партиите да сформират държавно управление този път?

- Ще има държавно управление. Обаче ние имаме един прекрасен израз " Орел, рак и щука ". На този принцип ще работи и новото държавно управление. В него обаче партиите са четири, та не знам кое е четвъртото животно.

С това, което ни връхлита, няма кой елементарно да може да се оправи. А тези, които идват, не виждам изобщо по какъв начин ще работят. Всяка власт у нас идва за да вземе, каквото може. Сега не виждам този принцип да е нарушен.

- Бъдещите съдружни сътрудници направиха обществени договаряния, директно излъчени по " Facebook ". Те доста се гордеят с това. А вие по какъв начин ги оценявате?

- Това беше за пред публиката. Съществените договаряния за разделянето на властта ние не ги видяхме.

А това, че си приказват общи приказки и има някакво единодушие по тях, какво е? За мене е мятане на прахуляк в очите на хората.

- За първи път леви и десни седнаха на една маса. Не ви ли приличаха тези договаряния на кръглата маса от началото на измененията у нас?

- Съвсем наподобяват. Но играчите са трагикомични.

Слави се кълнеше, че няма да договаря с Българска социалистическа партия и дори ще си татуира клетвата, в случай че би трябвало. Добре, че не се татуира, в този момент по какъв начин щеше да изяснява какви ги прави. И Христо Иванов споделяше, че няма да сяда със социалисти. Но, видяхме какво направи.

В естествените такива неща се случват. В една Германия да вземем за пример. Но у нас до през вчерашния ден си късал ризата си, в този момент правиш тъкмо противоположното.

- Българска социалистическа партия ли ще бъде незаобиколимият фактор в бъдещото ръководство?

- Да, тъкмо тя. Четирите партии в бъдещата коалиция имат 134 депутати. Който и да излезе, болшинството се губи.

Такова болшинство имаше единствено Иван Костов през 1997 година

При Българска социалистическа партия е въпрос на персонално оцеляване на ръководителя. За нея е въпрос на политически живот и гибел присъединяване в договаряния и влизането в коалиция. Много е значимо да стане я вицепремиер, а ръководител на Народното събрание...

- Българска социалистическа партия обаче е единствената партия с опит и познания по какъв начин се вършат нещата в обединението...

- Категорично съм склонен с вас. " Продължаваме промяната " каква партия е. Да сте чули да е направила учредително заседание?! Нямат партийно строителство и не им би трябвало. Останалите съдружни сътрудници не са на по-добро състояние.

Избрахме си това, което заслужаваме.

- Много сте сърдит май?

- Не, не съм сърдит. Просто установявам очевидното.

Гилотината е нещо извънредно. Ама щом французите са позволили революционери да ги ръководят, си заслужават да им режат главите. Да не са го допускали.

Руснаците не са ли си заслужили ориста, откакто са позволили болшевиките да ги ръководят? Това е.

- Путин неотдавна сподели, че Европа в този момент наподобява на болшевишка Русия. Предупреди евролидерите, че руснаците са преживявали всичко, протичащо в този момент на остарелия континент... Незнайно по какви аргументи не сподели, че Съединени американски щати наподобява на късния Съюз на съветските социалистически републики?!

- Абсолютно правилно. Съгласен съм. А за Путин, мога да кажа, че никога не е малоумен.

Има двама мощни и същински водачи в света. Това са Владимир Путин и китаецът Си Дзинпин. Останалите им дишат прахта. Жалко, че по този начин както вървим, нашата цивилизация си отива.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР