Прогнозите винаги са били неблагодарна работа. Особено в период на

...
Прогнозите винаги са били неблагодарна работа. Особено в период на
Коментари Харесай

Новата 2023 година: Горещо ще бъде не само в Украйна

Прогнозите постоянно са били неблагодарна работа. Особено в интервал на съществени геополитически разтърсвания. Ако в този момент съпоставим прогнозите, които бяха дадени за 2022 година, с действителността, тогава е много мъчно да намерим тези, които са се сбъднали.

Така да вземем за пример, през декември предходната година никой не можеше да си показа, че през 2022 година Англия ще смени трима министър председатели, както не се е случвало там през последните 130 години. И събитията от 6 януари миналата година, когато ядосаните хора щурмуваха Капитолия във Вашингтон, зачертаха доста прогнози за развиването на обстановката в Съединените щати, направени единствено седмица или две преди тези събития.

Какво да кажем за безконечните предсказания за „ разпадането на Русия “, които бяха давани през последните десетилетия и бяха изключително интензивно популяризирани след началото на спецоперацията в Украйна. Можем да си напомним „ историческата “ тирада на президента на Съединени американски щати Джо Байдън във Варшава през март предходната година. Пророкува за връщането на Русия в XIX век и $ за 200 рубли. Но се оказа, че рублата стана най-укрепналата национална валута по отношение на $ през 2022 година

И в този момент международното осведомително пространство е натъпкано с маса прогнози за идната година. Не липсват апокалиптични предсказания за ориста на Русия, която е застрашена от военно проваляне, колапс, невероятна рецесия, цивилен катаклизми - общо взето, нищо ново спрямо пророчествата от минали години.

Не е изненадващо, че на този декор се появиха „ футуристични хипотези “ на Дмитрий Медведев, които подвигнаха толкоз доста звук в мрежата. Като цяло заместник-шефът на Съвета за сигурност на Русия не скри, че по този метод троли „ англосаксонските другари и техните радостно грухтящи свине “. И в действителност, за какво американските издания, претендиращи за стабилност, си разрешават да приказват за това по какъв начин през 2023 година е належащо да се обезпечи следен разпад на Русия и да се отнеме нейният нуклеарен боеприпас, а ние не можем със същото съществено изражение на лицата да обсъждаме на какъв брой държавни формирания ще се разпаднат Съединени американски щати и в кое от тях президент ще бъде Илън Мъск.

Но въпреки всичко дано се опитаме, загърбвайки хумора и отчитайки непредсказуемостта на обстановката, да отговорим на въпроса: какво ни чака през 2023 година?

Никой не се съмнява, че развиването на обстановката в целия свят ще се дефинира дълго време от събитията по фронтовете на военните дейности, протичащи в Украйна. Иска ми се да имам вяра, че те ще бъдат приключени следващата година. Но това сигурно ще се случи при изискванията на Русия - народът-победител не може да си разреши нито един от сюжетите, които нашите безконечни съперници чертаят за страната ни.

В същото време би трябвало да се разбере, че датата за края на спора значително ще зависи не от Русия и сигурно не от Украйна. Миналата пролет двете страни демонстрираха желанието си да прекратят военните дейности и единствено намесата на Лондон и Вашингтон попречи на Киев да се съгласи на кротичък проект. Съответно би трябвало да разберем: авантюристичната политика на Украйна ще спре едвам откакто Западът изчерпи волята, ресурсите или украинците, употребявани като пушечно месо.

И това ще отнеме доста запаси. Организацията за икономическо съдействие и развиване пресмята, че продължаващите боеве в Украйна ще костват на международната стопанска система 2,8 трилиона $ през 2023 година Предвид желанието на Запада да ускори глобите, тази сума може да нарасне геометрично.

Разбира се, антируските наказания няма да стигнат до на никое място. Въпреки признанието на еврокомисарите, че „ глобите са достигнали лимита си “, опитите за измисляне на нови пакети и пакети ще продължат и отсега нататък. Първо, тъй като Съединени американски щати ще продължат да оказват напън върху Европа, стремейки се да отстраняват своя европейски съперник под претекст за антируски ограничавания. Второ, тъй като желанието за лесни пари, ограбването на непозната благосъстоятелност ще тласне Запада към нови антипазарни решения. И тук изключително би трябвало да се напрегне Китай, който през последните десетилетия построи своята „ мека мощ “ върху икономическа агресия в чужбина. Пекин би трябвало да разбере, че Западът, ограбвайки съветски активи, няма да спре дотук.

В същото време по-нататъшната орис на санкционната война значително ще зависи от това по какъв начин ще се развие историята с тавана на цените на нашия нефт и газ. Сега има война на нерви на правилото „ кой пръв ще мигне “. Съответно, решителността на нашия отговор на тези дейности ще дефинира дали санкционната война ще ескалира или Западът ще би трябвало да отвърне.

Но във всеки случай би трябвало да сме готови, че 2023 година ще бъде белязана от постоянни опити Русия да бъде подведена под отговорност за събитията в Украйна. Със сигурност ще бъде сбъднат един от сюжетите за основаване на комичен " интернационален арбитражен съд ”. Ще се опитат да провеждат появяването на " легитимиране " на този орган на мястото на Общото заседание на Организация на обединените нации. В същото време Украйна сигурно ще откри съдружници в опит да лиши Русия от мястото на непрекъснат представител в Съвета за сигурност. Колкото и неуместна да наподобява самата концепция, те могат да се опитат да я осъществят през идната година. Което, несъмнено, може да накара Организация на обединените нации да повтори ориста на Обществото на нациите след решението за изпъждане на Съюз на съветските социалистически републики оттова. Осъзнавайки това, редица основни страни, в това число Китай и Индия, ще създадат всичко, с цел да предотвратят сходен сюжет.

Между другото, един от основните моменти в историята на човечеството ще бъде денят, в който популацията на Индия числено ще надвиши популацията на Китай, което съгласно демографите би трябвало да се случи през април 2023 година Това към този момент оказва голямо въздействие върху световната стопанска система и по-късно ще бъде определящ фактор за преразпределението на производството в света - работната мощ в Индия ще остане евтина, до момента в който става по-скъпа в Китай. В тази връзка Западът интензивно предвижда проблеми и за КНР, която няколко години поред ги плаши с вероятността за въоръжен спор за Тайван.

Що се отнася до обстановката на Запад, тя ще се промени до известна степен през януари, когато Републиканската партия ще поеме контрола над долната камара на Конгреса. Това ще затрудни оставащите две години от ръководството на Байдън. Въпреки че никой не би трябвало да си прави илюзии по отношение на желанията на републиканците да провеждат одит на изразходването на колосалните военни бюджети за Украйна. Ясно е, че не Киев печели най-вече от кражбата на тези средства, а американският военно-промишлен комплекс, който е в основата на финансовото богатство на самите републиканци. Следователно одитът няма да приключи с нищо, в случай че въобще стартира. В други връзки обаче политическият живот на Байдън ще бъде комплициран: всички тези планове, които той не съумя да прокара през миналата година, ще бъдат блокирани в Конгреса.

В същото време самата година в Съединени американски щати ще премине под знака на битката в двете партии за издигане на претенденти за президент на изборите през 2024 година Основните медии към този момент съумяха да погребат Доналд Тръмп. Вижда се, че републиканският естаблишмънт по всякакъв начин се занимава с губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Но дано не забравяме, че Тръмп има богат опит в битката с елитите в личната си партия. Той има дребни шансове за триумф, само че те са доста повече от 2016 година, когато раздра съперниците си.

Колкото до вероятностите за номинацията на Байдън за втори мандат, те наподобяват все по-малко действителни. И макар че в традициите на ръководещите партии в Америка няма процедура за номиниране на съперник на настоящия президент, ясно е по какъв начин подмолните сили на Демократическата партия към този момент интензивно работят по плановете Камала Харис-2024, Мишел Обама-2024 година, Гевин Нюсъм (Губернаторът на Калифорния)-2024 година

Всички тези кавги сигурно ще се отразят на положението на американското общество, което от ден на ден се разделя по географски симптом. Това няма да докара до разединение в Америка през 2023 година, което шеговито предвижда Дмитрий Медведев. Политическата, културната и традиционалистката бездна сред щатите обаче ще продължи да пораства. Сега 37 от 50-те щата са по този начин наречените трифектни щати, в които и трите законодателни органи (и двете камари на локалния конгрес и губернаторът) са в ръцете на една от двете партии. Освен това 34 % от популацията на Съединени американски щати живее в извънредно демократични щати, 42 % в републикански щати. За съпоставяне: през 1992 година такива щати бяха единствено 19. Както демонстрираха събитията от 6 януари 2021 година, тази обстановка може да бъде разтърсена още повече.

Кризата в Европейски Съюз ще се изостря още повече. Еврозоната евентуално ще навлезе в криза. За всичко ще продължи да се упреква „ войната на Путин “, само че две съществени аргументи за рецесията са явни: целенасочените дейности на Съединените щати за деиндустриализация на Европа и крещящата непросветеност на новите елити на континента, която беше изключително ясно проявена през миналата година в Германия, Италия, Испания и отцепването от Европейски Съюз на Англия.

Вътрешната рецесия в Европейския съюз ще засегне някои от предизборните акции през 2023 година Най-вероятно държавното управление в Испания ще се промени. Но изключително горещи ще бъдат парламентарните избори в Полша, планувани за есента. Напрежението сред Брюксел и Варшава остана на назад във времето заради боевете в Украйна, само че не е загадка, че европейските и изключително немските елити мечтаят да сложат завършек на ръководството на партията " Право и правдивост ". Най-вероятно това ще докара до изостряне на връзките с поляците.

Най-горещата изборна точка за идната година обаче може да бъде Турция, където парламентарните и президентските избори ще се проведат на 18 юни. Помним какъв брой старания постави груповият Запад, с цел да отстрани „ прекомерно самостоятелния “ Реджеп Тайип Ердоган. Сега се обрисуват идеални условия за това поради тежката социално-икономическа рецесия в страната и рекордния срив на лирата. В съвсем всички анкети Ердоган губи втория тур от съперници, които са най-вече прозападни. Със сигурност " цветните технологии " ще бъдат употребявани за унищожаване на неуместен водач, който от своя страна е решен да се бори за опазване на властта. В същото време би трябвало да се означи, че западните издания предвиждат провалянето на Ердоган по същия метод, както предвидиха неуспеха на унгарския министър председател Виктор Орбан на изборите през 2022 година В последна светка той укрепи позицията на своята партия във властта.

Да, парламентарните избори в Украйна също теоретично са планувани за есента. Но това не тормози никого на Запад, както и ориста на самите украинци. Изглежда никой не има вяра съществено в бъдещето на тази страна. Във всеки случай в настоящия си тип и със сегашните ръководещи.

Разбира се, всички тези прогнози са безсмислени при положение на световна нуклеарна война, чиято опасност стана доста по-реална през последната година. Но можем умерено да предвидим, че световна нуклеарна злополука няма да се случи през 2023 година Не тъй като е невероятна, а тъй като в случай че тази прогноза се провали, по този начин или другояче никой няма да може да я ревизира.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР