Професионалните дегустатори на вино използват най-вече носа си и устата

...
Професионалните дегустатори на вино използват най-вече носа си и устата
Коментари Харесай

Носът и устата оценяват виното

Професионалните дегустатори на вино употребяват най-много носа си и устата си, с цел да дефинират качествата на напитката. Един от най-важните способи е по този начин нареченият „ първи нос ”.

Налива се вино от бутилката в чаша и без да се върти и разбърква, би трябвало да издишате въздуха си внезапно и по-късно да вдъхнете аромата на виното.

Целта е да усетите едвам уловимите летливи субстанции, които бързо се трансформират под действието на кислорода, а също по този начин да определите степента на тяхната активност.

Много постоянно след отваряне на бутилката се усеща образувалия се в шишето паразитен аромат, остатъчни аромати на сяра, ферментация и наслойка.

Методът „ втори нос ” се състои в това да завъртите чашата, като я държите за столчето, с цел да наситите допустимо най-богато виното с О2 и да го освободите от вероятните останки от въглероден двуокис.

 Вино

Така се освобождават ароматните субстанции. Специалистите споделят, че по този метод виното се разкрива напълно. Тогава би трябвало да пъхнете носа си в чашата и да вдишате.

„ Третият нос ” – под въздействието на кислорода във виното се случват комплицирани химични процеси и свойствата му непрекъснато се трансформират за сметка на загубата на летливи субстанции.

Някои експерти оставят виното в чашата в продължение на 14 часа. Много по-лесно е да се излее виното и да се вдиша аромата, останал в празната чаша. Това може да се назова „ четвърти нос ”.

Отпийте глътка вино, само че не я гълтайте. Оставете я да престои в устата ви. Първото чувство, което провокира виното, щом се озове в устата ви, се назовава офанзива. Ако виното е хубаво, офанзивата е ясно изразена.

Повъртете виното в устата си като топче, и без да да разтваряте зъбите си, нията, които провокира виното, като се стопля в устата и отделя от ден на ден ароматни субстанции.

В този миг виното сякаш разцъфва в устата, това се назовава резултат на пауновата опашка. Тогава може да се проучва цялата вкусова гама: наслада, киселинност, тръпчивост, както и консистенцията: леко, компактно, маслено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР