Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството

...
Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството
Коментари Харесай

Цоков: 60% от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени

Професионални гимназии от Североизточна България образоват младежи дуално в партньорството с над 100 компании. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на конгрес „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България " с присъединяване на министър-председателя акад. Николай Денков.

По думите му се приготвят промени в Закона за професионалното обучение и образование и осъвременяването на листата на специалностите, като задачата е да се ускори и да се усъвършенства връзката сред просветителните институции и бизнеса.

Пред участниците във форума министър Цоков акцентира, че огромна част от политиките на министерството на образованието и науката през последните години са ориентирани към подсилване на връзката сред образованието и бизнеса. Развиват се проучвателен университети, в които връзката с бизнеса е още по-голяма.

" В нашите висши учебни заведения има кариерни центрове, а една от най-успешните стратегии в последните години е тази за студентските практики ", сподели проф. Цоков. Министърът заяви, че следва тя да бъде надградена с модул за дуално образование във висшето обучение. Той е извънредно значим, тъй като ще даде опция да се интегрира образованието на студентите с развиването на стопанската система, сподели проф. Цоков.

" Около 60% от днешните първокласници ще упражняват специалности, които още не са основани ", акцентира той, като се базира на данни от изследване извършено във Англия. " Очаква ни промяна във всички области на живота и ние би трябвало да подготвим днешните възпитаници за това, като им дадем най-хубавите благоприятни условия за реализация ", добави още проф. Цоков.

По време на форума бяха показани политиките и ограниченията на държавното управление, ориентирани към поддръжка на работодатели и работещи за превъзмогване на недостига на работна ръка, за стимулиране на вложенията и за адаптиране на работната мощ в района. В събитието, проведено от Министерството на труда и обществената политика, се включиха министър Иванка Шалапатова, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, специалисти от държавните ведомства и работодатели. Гост бе и посланикът на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок. В полемиките участваха и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР