Проф. Ваня Йорданова е сред седемте учени и инженери, отличени

...
Проф. Ваня Йорданова е сред седемте учени и инженери, отличени
Коментари Харесай

Българка е единствената жена, отличена от Националната лаборатория Лос Аламос за 2020

Проф. Ваня Йорданова е измежду седемте учени и инженери, отличени от Националната лаборатория Лос Аламос в Съединени американски щати за 2020 година Като специалист по галактическа физика и галактическо време, тя е старши откривател в отдел " Космически науки и приложения ".

" Космическо време " е терминология по сходство на метеорологичното време и както ние се вълнуваме дали на следващия ден ще вали, или ще грее слънце, по същия метод се вълнуваме дали ще има магнитни стихии, които са провокирани от слънцето ", изяснява проф. Ваня Йорданова пред Българска национална телевизия.

Проф. Йорданова създава един от актуалните модели на взаимоотношение сред земните частици и зареденото магнитно поле. Тя е едно от най-известните имена в научните среди в региона на предсказването на магнитни стихии.

Възпитаник е на Физическия факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски " и дружно със своя брачен партньор - Валентин Йорданов, който също е академик и откривател, интензивно подкрепят развиването му като част от Асоциацията на приключилите факултета.

Заедно вземат присъединяване в три огромни симпозиума по слънчево-земни връзки ISROSES (International Symposium on Recent Observations and Simulations of the Sun-Earth System), извършени в България през 2006, 2011 и 2016 година

Проф. Ваня Йорданова е единствената отличена жена измежду учените тази година, а останалите са Танмой Бхатачаря, Томас Лайтнър, Джон Лестоун, Йозеф Матц, Кристофър Фонтес и Ралф Меникофф.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР