проф. Татяна Дронзина*И така, къде е Китай във войната на

...
проф. Татяна Дронзина*И така, къде е Китай във войната на
Коментари Харесай

Къде е Китай във войната на Русия срещу Украйна?

проф. Татяна Дронзина*

И по този начин, къде е Китай във войната на Русия против Украйна? 

Впечатленията от визитата на Байдън в Украйна някак си оставиха отвън полезрението ни дейностите на Китай от Мюнхенската конференция до идното му посещаване в Москва. 

На Мюнхенската конференция по сигурността първият китайски посланик Ван И съобщи, че Китай е подготвен да показа проекта си за спокойно споразумяване на спора, който назова война - един от редките случаи, в които го прави. Мисля, че нито Камала Харис, нито Урсула фон дер Лайен му повярваха. На същата конференция Ван И се срещна с външния министър на Украйна Кулеба, само че диалогът им не надвиши дежурните протоколни уверения какъв брой мощно се стремят и двете страни към мир. Този факт беше със страдание коментиран от Зелински, който сподели: " За нас е значимо Китай да не поддържа Руската федерация в тази война. Всъщност бих желал да е на наша страна. В момента обаче не мисля, че е допустимо. " Въпреки това той изрази уверенията си, че Китай може да направи прагматична оценка и схваща,

че в случай че се съюзи с Русия, може да има международна война

Ван И се обърна към представителите на Европейски Съюз с думите " скъпи другари ", само че Съединени американски щати не бяха наречени по този начин. Това беше следващият тъничък опит да бъде всято разединение сред евроатлантическите съдружници. 

По време на конференцията Съединени американски щати споделиха разследващи данни с европейските си съдружници, съгласно които Китай се готви да даде невиждана помощ за Русия. Ако те се окажат правилни, ще слагат началото на начало на рискова и непредсказуема нова фаза във войната. Дали това ще се случи? Подобна опция не може да бъде изключена. CNN с право означи, че китайците са огромни майстори да калибрират изказванията си съгласно аудиторията, само че дали те ще се трансфорат в поредни и кохерентни послания, които да бъдат предадени на Путин по време на срещата - е напълно различен въпрос. Освен това, с просто око се вижда, че риториката на Китай за поддръжка на Русия беше смекчена напоследък, само че дипломатическата, икономическата, а може би и военната му поддръжка нараства. 

В възможните диалози сред съветската страна и Ван И, войната в Украйна ще бъде гвоздеят на програмата. Това е повече от несъмнено, макар че китайският водач Си към момента не е удостоверил визитата си в Москва, планувана за тази пролет. Скандала с шпионските балони и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай обаче работят за установяването на още по-топли връзки сред Русия и могъщият и комшия.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР