Проф. Нели Огнянова: Проверявайте фактите, не се подавайте на дезинформацияЗаконодателните

...
Проф. Нели Огнянова: Проверявайте фактите, не се подавайте на дезинформацияЗаконодателните
Коментари Харесай

Проф. Нели Огнянова: Проверявайте фактите, не се подавайте на дезинформация

Проф. Нели Огнянова: Проверявайте обстоятелствата, не се подавайте на дезинформация
Законодателните ограничения до момента не са потвърдили успеваемостта си. Има страни, които одобриха и към този момент анулираха законите си против подправените вести. Това сподели в изявление за БГНЕС медийният специалист и учител по медийно право във факултета по публицистика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” проф. Нели Огнянова.

„ Има страни, в които сходни законопроекти срещат опозиция, през седмицата за повторно френският сенат отхвърли плана на Закон против манипулирането на информацията. У нас Вътрешна македонска революционна организация е политическата мощ, която се ангажира с правене на план за законови ограничения против подправените вести ”, разяснява проф. Огнянова.

Според нея концепциите на Вътрешна македонска революционна организация по-скоро са мотив за паника, тъй като, за разлика от декларацията на Европейска комисия – тук има и хрумвания за затвор за клюка, за високи наказания, за още блокиране и пречистване, за вписване на уеб сайтове в особено основан домейн и други От тези хрумвания до институционализиране на цензурата има единствено крачка и тя елементарно може да бъде направена, уверена е тя и добави, че са вероятни законодателни ограничения, въпреки към този момент европейският метод е да се търсят други пътища.

Експертът, който беше част и от Съвета за електронни медии счита, че решението на казуса се крие в образованието на всички равнища и за всички възрасти.

Проф. Огнянова поучава хората да ревизират обстоятелствата, което е още един механизъм за ограничение на дезинформацията, както и да се ориентират кои печатни и електронни медии са източник на качествена публицистика и кои от тях са били глобени за оскърбителен акции. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР