Проф. Мутафов: Бюджет 2022 унищожава БАН, бесни сме, защото ни излъгаха

...
Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Настоящото правителство продължава с
Коментари Харесай

Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Настоящото правителство продължава с политиката на постепенно унищожаване на най-старата институция в държавата, възникнала още преди Освобождението на България.

Професорите от БАН получават по-ниски заплати от стартиращите учители. В това не просто няма справедливост, в това няма логика.

Чашата на търпението преля, учените от БАН са горди и образовани хора, ще излезем в центъра на София и тогава властта ще разбере, че не сме за подценяване.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН.

Известният български учен и специалист по средновековно и възрожденско изкуство е възмутен от продължаващата политика на "дянковизация" срещу БАН.

Проф. Мутафов припомни, че още от служебното правителство е планирало 125 млн. лв. за БАН. От тях са отпаднали 6 млн. лв., които са пренасочени към университетите.

„На 19 януари разбрахме, че преговорите с Министерството на образованието и науката са били безплодни и увеличението на бюджета на Академията е само 1,7%, или с 2 млн. лв., които едва ще стигнат за повишаване на минималните работни заплати. Това ни накара да се замислим и да си дадем сметка, че политиката на ранния ГЕРБ за постепенното унищожаване на БАН продължава“, подчерта ученият.

Проф. Мутафов заяви, че алюзията с времената, когато Симеон Дянков беше финансов министър, е неизбежна.

„Сега новото правителство, въпреки свръхзвуковия учен акад. Николай Денков, ни сервира тази неприятна изненада, която от една страна разочарова много редовите учени в Академията, от друга ни кара да сме бесни, защото ние не бяхме за това по площадите през 2020 г.“, подчерта директорът на Института за изследване на изкуствата.

На ниво председател на БАН и министър на науката и образованието са проведени предварителни разговори. Предложението на Академията е било бюджетът й да бъде увеличен с 30 млн. лв. В резултат на проведените преговори и изчисления и Академията, и МОН са се съгласили на увеличение с 20 млн. лв., но това предложение не е прието от Министерството на финансите и респективно от Министерски съвет на 31 януари.

„Тази новина преля чашата и тогава предприехме активни действия да обясняваме колко БАН системно е пренебрегван. Още преди година с министерско постановление са определени минималните заплати по категории на държавните висши училища. Според тези категории един асистент във висше училище, който няма докторат, получава основна заплата от 1300 лв. Това е с повече от 50 лева над заплатата на професор в БАН, което не е логично. Професорите в БАН получават вече по-малки заплати, отколкото са стартовите заплати на учителите“, каза проф. Мутафов и добави:

„Нашата борба е за това да има не толкова справедливост, а да има логика в определянето на минималните заплати на хората, които извършват един и същи труд и са в една и съща категория“.

Явно обаче толерантността и възпитанието на българските учени не се оценява от правителството, затова те са готови за протест.

„С този Бюджет 2022 мизерията в БАН ще се бетонира и тя никога повече няма да може да бъде преодоляна“, категоричен е проф. Мутафов.

На вчерашното заседание на Общото събрание на БАН е приета декларация, в която се изразява възмущение от бюджета. Определен е състав на Координационен щаб на протестите, на който проф. Мутафов е член в качеството си и на заместник-председател на Общото събрание на БАН. В момента се водят активни разговори как да се проведе протеста в случай, че не бъдат чути.

„Ако нищо не се случи между първо и второ четене на Бюджета в парламента, учените ще излязат по площадите. Искам да подчертая, че БАН освен, че е най-старата институция, създадена още преди Освобождението, не е сила за пренебрегване с нейните 3700 служители. Колкото и да намаляхме през последните години, ние сме образовани, интелигентни, с достойнство и когато трябва да защитаваме хляба си в центъра на София, не сме за подценяване“, каза проф. Мутафов.

Той се надява, че бюджетът на БАН за 2022 е едно недоглеждане.

„Много от учените в Академията подкрепихме протестите през 2020 г. Хора като мен гласуваха за партиите, които днес управляват и се чувстваме колкото унизени, толкова и излъгани. Очаквам така както ние гласувахме за тези хора, така те да разберат нашата драма“, заяви пред БГНЕС проф. Емануел Мутафов, директор на директор на Института за изследване на изкуствата при БАН. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР